Društvo

CRNA GORA TRAŽI DODATNO POJAŠNJENJE O RUSKOM PLANU OD MOLDAVIJE!

Autor Miloš Miranović Izvor mondo.rs

Crna Gora i Srbija zatražile su od Moldavije dodatna pojašnjenja o navodima predsjednice te zemlje Maje Sandu o postojanju plana Rusije za rušenje rukovodstva ove zemlje koji uključuje i građane Crne Gore i Srbije.

Izvor: MONDO/Mia Stanković

Zvaničnici u Beogradu i Podgorici izjavili su da nemaju takve informacije zahtijevajući od moldavskih vlasti detalje o iznijetim navodima, prenosi RTCG.

Šta je rekla predsjednica Moldavije?

Predsjednica Moldavije je prethodno 13. februara izjavila da Rusija planira da iskoristi strane sabotere da sruši rukovodstvo zemlje, zaustavi pridruživanje Evropskoj uniji (EU) i iskoristi to u ratu protiv Ukrajine.

Moldavija je inače prošlog ljeta dobila status kandidata za članstvo u EU, dok je u devedesetim proglasila vojnu neutralnost.

Prema njenim riječima plan uključuje građane Rusije, Crne Gore, Bjelorusije i Srbije koji ulaze u Moldaviju kako bi pokušali da izazovu proteste u pokušaju da se "legitimna vlada promijeni u nelegalnu vladu koju kontroliše Ruska Federacija".

Rusija je odbacila optužbu predsjednice Moldavije.

"Takve tvrdnje su potpuno neosnovane i nepotkrijepljene", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova, prenio je Rojters.

Abazović o tvrdnjama iz Moldavije

Premijer Crne Gore i koordinator Ministarstva spoljnih poslova Dritan Abazović rekao je 14. februara na pitanje RSE da nema informacije o tome da pojedinci iz Crne Gore za potrebe Rusije planiraju da izazovu destabilizaciju Moldavije, prenosi RTCG.

On je dodao da će Podgorica pokušati da dobije dodatna pojašnjenja od Moldavije.

"Ukoliko treba naše bezbjednosne službe će odraditi dodatne provjere. Ukoliko oni imaju neku informaciju više, raspoloženi smo da to čujemo", naveo je Abazović.

Takođe, Abazović je podvukao da izjave poput ove koju je iznijela čelnica Moldavije ne treba povezivati sa politikom crnogorske Vlade i države.

"Malo mi je to grubo zvučalo jer se stvara utisak da Crna Gora učestvuje u problemima koje postoje u Moldaviji. Crna Gora ima svojih problema preko glave, a tu smo ukoliko njima možemo da pomognemo", poručio je Abazović, dodajući da je Crna Gora "stopostotno kompatabilna" sa politikom sankcija Evropske unije prema Rusiji.

Slično je iznijela i Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) Crne Gore, odakle su za RSE rekli da kontinuirano sarađuju sa partnerskim službama po pitanju nacionalne, regionalne i šire bezbjednosti.

"U tom kontekstu ANB vrši i vršiće sve potrebne provjere", navodi se u odgovoru Agencije, na pitanje da li imaju saznanja o tome da pojedinci iz Crne Gore, za potrebe Rusije, planiraju da izazovu destabilizaciju Moldavije.