Društvo

PLJEVLJA: AGENCIJA NE KONTROLIŠE ZEMLJIŠTE KOD KOTLARNICE!

Autor Miloš Miranović Izvor RTCG

Stanovnik zgrade u pljevaljskoj Skerlićevoj ulici, gdje je i gradska kotlarnica, prošlog mjeseca obratio se Mreži za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) posredstvom aplikacije pod nazivom "Pitajte institucije“, tražeći rezultat analiza uzorkovanja zemljišta.

Izvor: MONDO/Katarina Drašković

MANS je 13. januara, pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama, zatražio pristup informacijama, odnosno dostavu kopije analize zemljišta i rezultate ispitivanja zagađenosti u okolini kotlarnice u Skerlićevoj ulici u Pljevljima.

Agencija za zaštitu životne sredine Crne Gore je prije nekoliko dana donijela rješenje u kome se odbija zahtjev MANS-a za pristup informacijama, odnosno dostava kopije analize zemljišta i rezultata ispitivanja zagađenosti u okolini kotlarnice u Skerlićevoj ulici.

U obrazloženju Rješenja je, između ostalog, navedeno da Agencija ne posjeduje traženu informaciju.

Redakcija portala "PV Informer" istražila je pitanje uzorkovanja zemljišta dječijeg igrališta u Skerlićevoj ulici i utvrdila da je više godina u sklopu uzorkovanja zemljišta u Crnoj Gori, vršeno i uzorkovanje zemljišta na više lokacija u Pljevljima, između ostalih i na dječijem igralištu u Skerlićevoj ulici.

No, iz Agencije nema još informacija o stanju životne sredine za 2022.godinu.

Redakcija je od nadležnih u Agenciji pokušala da dobije informaciju ko je donio odluku da se prekine sa uzorkovanjem zemljišta dječijeg igrališta u Skerlićevoj ulici, a koje je najviše ugroženo zbog neposrednog prisustva zagađujućih materija iz gradske kotlarnice. No, odgovor nije dobijen, osim da je tu odluku prije nekoliko godina donio neko u vrhu Agencije.