Društvo

ISTIČE ROK, SPASIOCI NEMAJU VIŠE VREMENA! Jedno postaje presudno za žive pod ruševinama - "Posle 3 dana postaje opasno"

Autor Ljumić Mirela Izvor mondo.rs

Nakon razornog zemljotresa, preživjeli mogu umrijeti od hladnoće u ruševinama.

Izvor: FoNet/AP Photo/Ghaith Alsayed

Spasiocima je ostalo još malo vremena do isteka 72 sata da pronađu preživjele u ruševinama razornog zemljotresa u Turskoj i Siriji. Više od 90 posto preživjelih u potresu spasi se u prva tri dana nakon katastrofe, rekao je Ilan Kelman, stručnjak za prirodne katastrofe na University Collegeu u Londonu (UCL).

To vrijeme može znatno varirati zavisno od vremenskih uslova, učestalosti naknadnih udara i brzini dolaska spasilaca na teren. Upravo ti činioci umanjuju izglede za pronalazak preživjelih u potresu magnitude 7,8 koji je u ponedeljak rano ujutro pogodio jugoistok Turske i sjever susjedne Sirije.

Broj žrtava koji se u sredu poslepodne približavao 12.000 mrtvih, vjerovatno će još rasti kada prođu 72 sata nakon nesreće.

"U načelu, ljude ubija rušenje zgrada", rekao je Kelman koji je objavio radove o reagovanju na potres. Prvi zadatak je da je potrebno pružiti medicinsku pomoć osobama koje su nastradale pod ruševinama pre nego što podlegnu povredama, napose zbog krvarenja.

I vremenski uslovi imaju veoma važnu ulogu. A oni su "zaista protiv nas" u Turskoj i u Siriji, gde u zadnja dva dana vlada polarna hladnoća.

"To nažalost znači da ljudi mogu umrijeti od hladnoće. Čak i oni koji uspiju da prežive hladnoću i povrede, bez vode će "početi da umiru nakon tri do pet dana", upozorio je Kelman.