Društvo

PRIPADNICI VCG UPUĆENI NA ZADATKE OČUVANJA MIRA U SVIJETU

Autor Mia Radulović Izvor MINA

Prvi kontingent Vojske Crne Gore (VCG) upućen je u NATO aktivnost “Pojačane budnosti” u Bugarsku, gdje će biti u sastavu multinacionalne borbene grupe, kojom komanduje komandant iz sastava Oružanih snaga Italije, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Izvor: Vlada Crne Gore

Iz tog Vladinog resora su kazali da se upućivanjem crnogorskih vojnika na tu aktivnost ispunjava odluka Skupštine Crne Gore o angažovanju do 60 pripadnika u krizi na istoku Evrope.

Kako su naveli, Crna Gora, zajedno sa ostalim članicama NATO-a, ispunjenjem ovog zadatka doprinosi i zaštiti zajedničkih vrijednosti, posebno cjelovitosti i integriteta Alijanse.

“Nakon temeljnih priprema, crnogorski vojnici su ispunili sve uslove da mogu na prvoj liniji odvraćanja i odbrane Alijanse na konkretan način doprinijeti miru i stabilnosti”, kaže se u saopštenju.

Možda ce vas zanimati

Načelnik Generalštaba VCG, Zoran Lazarević, naglasio je da crnogorska vojska doprinosi duže od decenije miru u svijetu, ali da u svjetlu trenutnih dešavanja u Ukrajini posebnu važnost ima učešće u NATO misijama “Isturenog ojačanog prisustva” u Letoniji i “Pojačane budnosti” u Bugarskoj.

On je istakao da Crna Gora prvi put upućuje na ovakve zadatke pored vojnika i svoja borbena vozila, navodeći da će to biti novi doprinos operativnim sposobnostima snaga Alijanse na terenu.

Lazarević je poručio pripadnicima kontingenta da moraju biti podrška jedni drugima, jednako kao i vojnicima drugih država, uz uvjerenje da će sve zadatke obaviti profesionalno i dostojno predstavljati Vojsku i državu.

“Znam da među vama ima onih koji imaju iskustva u međunarodnim misijama. Podijelite ih sa onima kojima je ovo prvi put da budu na takvom zadatku“, kazao je Lazarević.

Komandant jedinice Aladin Hadrović kazao je da je posebna privilegija, ali i odgovornost na njegovom kontingentu, jer će “utabati stazu kojom će koračati sve naredne rotacije, ako za tim bude potrebe”.

„Dugotrajne pripreme, obuke i vježbe u zemlji i inostranstvu garant su da stečenim znanjem i vještinama damo puni doprinos bezbjednosti na istoku Evrope“, rekao je Hadrović.

Iz Ministarstva su kazali da je crnogorski kontingent u Bugarskoj dio napora Alijanse da na istoku Evrope sačuva mir i spriječi širenje agresije Rusije na članice NATO.

Kako su objasnili, u pitanju je kombinovani sastav pješadije, vojne policije, logistike i štabnih elemenata iz sastava VCG.

VCG je, dodaje se, ispunila još jednu odluku Skupštine, upućivanjem poručnice Mileve Vuković-Krgović u misiju UN „MINURSO“, koja se sprovodi radi očuvanja mira i stabilnosti na području Zapadne Sahare.