Društvo

I DANAS SE NASTAVLJA PORTRAGA ZA NESTALIM DJEČAKOM

Autor Mia Radulović Izvor RTCG

Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama u skladu sa Nacionalnim planom traganja i spašavanja na moru nastavlja potragu za nestalim dječakom u Hercegnovskom zalivu koja će se danas fokusirati na reon od hotela Plaža ka Škveru, Suturini, Njivicama i Kobili.

Izvor: Unsplash/Marcus Woodbridge

"Pretraga počinje u 9 časova kada će ronioci Regionalnog centra za podvodna deminiranja iz Bijele, Mornarice Vojske Crne Gore i Službe zaštite i spašavanja Kotor uraditi nekoliko zarona u more koje bi ovoga jutra trebalo biti bistrije", rekli su iz Uprave pomorske sigurnosti.

Pored toga biće, kao i juče, angažovana punim kapacitetima sva državna i privatna plovila i sredstva sa kopna i mora uz podršku Vojnog vazduhoplovstva Crne Gore čiji se helihopter očekuje oko 10 časova, kako piše portal RTCG.

"Veliku nadu polažemo na upotrebu "bočnog skenirajućeg sonara" koji će koristiti pripadnici Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore", kazali su iz Uprave pomorske sigurnosti.

Možda ce vas zanimati

U potragu će biti angažovani termalni dronovi UPSUL i Direktorata za zaštitu i spašavanje. U skladu za zahtjevima privatnih ronilaca obaviće se i njihovo kontrolisovano angažovanje pod uslovom da se ne ugrozi operacija i drugih učesnici potrage.

"Ako tokom dana pretraga neda rezultate, u dogovoru sa zajednicom ribara i humanih ljudi, obaviće se noćna pretraga sa tradicionalnim ribarskim alatom feral (svjetla za izlov ribe), kada će ribari u dva pravca iz Kumbora ka Rose i Herceg Novom uz samu obalu pokušati pronaći nestalog dječaka uz nadzor Sektora granocne policije. Vremenske prilike obzirom da duva sjeverni vjetar i nema padavina ide nam na ruku u opsežnoj akciji na moru", navode iz Uprave pomorske sigurnosti.