Društvo

58,5 ODSTO SUDIJA SMATRA DA POSTOJI POLITIČKI UTICAJ NA RAD SUDSKOG SAVJETA!

Autor Miloš Miranović Izvor RTCG

Više od polovine, ili 58,5 odsto sudija smatra da postoji politički uticaj na rad Sudskog savjeta, pokazalo je istraživanje o stavovima sudija o pravosudnom sistemu Udruženja sudija Crne Gore.

Izvor: MONDO / Bojana Zimonjić

Na pitanje u kojoj mjeri su sudije zadovoljne efikasnošću rada Sudskog savjeta u odnosu na zahtjevei inicijative sudija upućenih prema Savjetu” , 2,2 odsto sudija bili su u potpunosti zadovoljni, djelimično 56.9 odsto, dok 1, 9 odsto nije zadovoljno efikasnošću, saopštava RTCG

“Na pitanje da li Sudski savjet CG štiti prava sudija u skladu sa Ustavom CG i Zakonom o SS i sudijama, odgovori su pokazali da 32% sudija smatra da štite,djelimično 55.8% a da uopšte ne štite 12%”, navodi se u saopštenju.

Na pitanje „Kakav je vaš stav kod određivanja starosne granice sudije za odlazak u penziju?(Imajuci u vidu da je u regionu i EU starosna granica od ),

Preko 94% sudija podržava stav da starosna granica za odlazak u penziju bude 67 godina i više, dok oko 6% podržava postojeće zakonsko rješenje.

“Na pitanje „Da li po vasem misljenju postoji politicki uticaj na rad Sudskog savjeta“, i odgovorili su da postoji ili djelimično postoji ukupno 58.5% sudija dok 40.3% smatra da nema političkog uticaja”, navodi se u saopštenju.

Da javnost uglavnom ima povjerenje u sudstvo smatra 32% anketiranih sudija.

“Kao glavne razloge nepovjerenja javnosti u rad sudstva, sudije vide lična očekivanja od suđenja, u dužini trajanja postupka,nedovoljna upućenost u rad sudova i nedovoljnoj informisanosti građana”, kazali su iz Udruženja.

Kao prioritetne i hitne mjere za jačanje povjerenja građana u pravosuđe, sudije su navele: 1) više „živih“ kontakata predstavnika medija (novinara) i sudskih institucija(50.8%), 2) više informacija o radu sudova u javnosti (33.7%), 2) izradu, striktno poštovanje Kodeksa i poštovanje načela profesionalnog i nezavisnog postupanja i ponašanja medija (29.5%), 3) znatno agresivniju PR kampanju od strane sudova (14.9%),  piše RTCG

Predsjednica Udruženje sudija Crne Gore Hasnija Simonović kazala je da je u ovogodišnjem istraživanju učestvovao veći broj sudija i tužilaca u odnosu na prošlogodišnje istraživanje što je značajno unaprijedio u kvalitativnom smislu istraživanje.

“Prema mišljenju većine sudija, stanje u sudstvu je uglavnom dobro (68%). Sudije su zadovoljne (59.1%) funkcionisanjem pravosudnog informacionog sistema (PRIS). Prekršajni sudovi i dalje nisu povezani na ovaj sistem, po navodima prekršajnih sudija pa je ponovo apelujemo na čelne ljude u pravođu da umreže prekršajne sudove sa ostalim sudovima”, navodi se u saopštenju.

Na pitanje kako ocjenjuju ulogu drugih organa u sprovođenju pravde i efikasnosti postupka, najveći procenat sudija (71.8%) je odgovorio da doprinose, ali bi njihovo učešće moralo biti znatno efikasnije. Prema mišljenju sudija, na usporavanje postupka i efikasnost rada sudova najviše utiču drugi organi državne uprave i lokalne samouprave, policija i ministarstva.

“Takođe na pitanje Da li Sudski savjet postupa u skladu za zakonom,koji definise prava sudija iz rada i po osnovu rada, najveći broj sudija 72% je odgovorilo potvrdno a 28,7% je reklo ne. „Da li Sudski savjet daje mišljenja na nacrte propisa iz oblasti pravosuđa, kao i propisa koji se tiču zarada, ostvarivanja prava na penziju, statusnih pitanja i rada sudija? Sa da je odgovorilo 49.7% sudija a sa ne 46.4% sudija”, kazali su iz Udruženja, piše RTCG

Negativan je trend i rast nezadovoljstva postojećim kapacitetima sudskih vještaka i da li one utiču na očekivanja stranaka i sud na kvalitet presuda.

“Da postoji deficit vještaka u pojedinim oblastima i da to negativno utiče na kvalitet i efikasnost postupka smatra 59.1% anketiranih sudija, dok 18.2% smatra da uloga vještaka znatno usporava postupak pred sudovima”, navodi se u saopštenju.

Za prethodne tri godine Komisija je ocijenila 60.8% anketiranih sudija, dok njih 38.1% još uvijek nije.

“Iako godinama kroz istraživanje sudije direktno ukazuju da Poštanska i dostavna služba moraju bitnije da promijene i poboljšaju svoj rad pa i ove 36% jer to utiče na efikasnost funkcionalnog dijela suđenja , za sada nema pozitivnih promjena u tom segmentu”, kazali su iz Udruženja.

Najveći procenat sudija (50%) smatra da je „izvještavanje medija uglavnom zadovoljavajuće, sa povremenim neobjektivnim izvještajima“.

“Da je izvještavanje zadovoljavajuće i objektivno smatra 14%, a da je nezadovoljavajuće i neobjektivno ili uglavnom nezadovoljavajuće smatra 21.9%”, navodi se u saopštenju, zaključuje RTCG

Tagovi