Društvo

ČOVIĆ: ZBOG NEPRIHVATLJIVOG PRAVNOG REZONOVANJA VIŠI SUD JE PONIŠTIO PRESUDU OSNOVNOG SUDA U PREDMETU PROTIV RTCG-A

Autor Mia Radulović Izvor CdM

"Viši sud je zbog neprihvatljivog pravnog rezonovanja poništio presudu Osnovnog suda u predmetu koji sam pokrenuo protiv Savjeta RTCG, takođe zbog neregularnog izbora generalnog direktora"

Izvor: MONDO/Mia Stanković

Ovo je saopštio je Srđan Čović reagujući na navode pravnih zastupnika RTCG Saše Vukotić i Zorice Đukanović, advokatice iz Podgorice, povodom presude Osnovnog suda u Podgorici, a po tužbi Nikole Markovića jednog od kandidata za generalnog direktora RTCG.

Reagovanje Čovića prenosimo integralno:

“Naime, advokatice Vukotić i Đukanović, iako nijesu dobile presudu Osnovnog suda kojom je poništena odluka Savjeta RTCG o imenovanju generalnog direktora po tužbi Nikole Markovića, već su o njoj saznale iz medija, svoj izgubljeni slučaj brane navodom ,,imajući u vidu stav Osnovnog i Višeg suda u Podgorici u predmetu Srđana Čovića”.

Smatram da je izuzetno značajno da javnost zna da je Viši sud zbog neprihvatljivog pravnog rezonovanja poništio presudu Osnovnog suda u predmetu koji sam pokrenuo protiv Savjeta RTCG, takođe zbog neregularnog izbora generalnog direktora. Tako da je očigledno da Osnovni i Viši sud za sada nemaju isti stav.

Advokatice Vukotić i Đukanović znaju da je i moja žalba na izbor generalnog direktora pravno čist slučaj o čemu ih je mogla obavijestiti i Pravna služba RTCG sa mišljenjem iznesenim u julu 2021 .

Međutim, kupovina vremena za svog klijenta ili klijente zahtijeva ovakve pravne magline, nelogične iskaze i nerezonsko podupiranje odlukom Vrhovnog suda koja tretira nostrifikaciju diplome profesora fizičkog vaspitanja stečenu van Crne Gore. Njihova pravno procesna gimnastika će u svakom slučaju imati po njih nepovoljan ishod, ali će honorar platiti građani Crne Gore i zaposleni u RTCG. Kako god, ima mnogo ,,slučajeva pravde” gdje se honorar može zaraditi na smisleniji način, uz očuvanje javnog interesa.

Iako su ophrvani mnogim procesima, a unutar sličnih raznim varijacijama radnog iskustva i konflikta interesa, molim advokatski tim da se skoncentriše dok se bavi profesionalcima koji su van bilo kakve zone konflikta interesa.”