Društvo

CGO PODNIO INICIJATIVU VLADI I SKUPŠTINI CRNE GORE ZA IZGRADNJU FOTOPANELA ZA OBRAZOVNE I ZDRAVSTVENE USTANOVE!

Autor Anđela Pešić

Centar za građansko obrazovanje (CGO) saopštio je danas da je podnio Inicijativu Vladi i nadležnim odborima u Skupštini Crne Gore za izgradnju objekata za proizvodnju električne energije iz obnovljivih resursa na ustanovama obrazovanja i vaspitanja i bolnicama.

Izvor: Printscreen,twitter

CGO napominje da bi se ovakvom proizvodnjom električne energije, putem fotonaponskih panela, smatraju oni, ostvarile brojne koristi za ove institucije, ali i obezbijedio kontinuitet njihovog snabdjevanja u slučajevima deficita električne energije na tržištu.

“Pored poslovnih i industrijskih objekata, koji su uglavnom u privatnom vlasništvu, a za koje se planira izgradnja fotopanela, prioritet bi morali biti vrtići, škole, bolnice, domovi učenika/studenata, i sl. objekti, čime bi se značajno smanjili budžetski troškovi za ove svrhe”, ističu iz CGO.

Inicijativa je, kako dodaju, podnešena u susret raspravi u Skupštini o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, “imajući u vidu suočavanje sa ekonomskom krizom, ali i javni značaj ovih ustanova”.

Tagovi