Društvo

EKIPE UPSULA OVE GODINE SPASILE SU SA PLOVILA 64 OSOBE!

Autor Anđela Pešić Izvor RTCG

Ekipe Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL) ove godine spasile su sa plovila 64 osobe, tokom 29 akcija traganja i spašavanja na moru.

Izvor: MONDO

Zahvaljujući dobroj pokrivenosti crnogorskog teritorijalnog mora radarskim sistemima u 2022. godini spriječeno je nelegalno uplovljavanje stranih ribarskih brodova i nelegalan izlov ribe, potvrdio je za “Emisiju za pomorce” Radija Crne Gore pomoćnik direktora Žarko Lukšić.

"Imali smo ukupno 29 poziva, direktnih angažovanja naše spasilačke službe preko Koordinacionog centra traganja i spašavanja u Baru. Na području djelovanja lučke kapetanije Bar bio je 21 slučaj, a na području lučke kapetanije Kotor 8. Spašene su ukupno 64 osobe, a nažalost bio je i jedan smrtni slučaj”, kazao je Lukšić

Najviše posla zaposleni u UPSUL-u imaju ljeti, tokom turističke, ujedno i nautičke sezone. Najčešče intervenišu kada se vlasnici jedrilica i jahti uprkos redovnim oglasima koje emituje Bar radio, ne obaziru na najavljene vremenske nepogode, jak vjetar ili uzburkano more kaže pomoćnik direktora UPSUL-a Žarko Lukšić.

Crnogorsko teritorijaln o more je u potpunosti pokriveno radarskim sistemima, što je doprinijelo, uz stalnim angažman UPSUL-a, Granične policije i Mornarice Vojske Crne Gore, da se u tekućoj godini u potpunosti suzbije nelegalno uplovljavanje stranih ribarskih brodova.

UPSUL je posredstvom projekata koje finansira EU prethodnih godina znatno poboljšala opremljenost. Nedavno su dobili dvije protiv požarne pumpe instalirane u Baru i Kumboru, a uskoro, do kraja narednog mjeseca, stižu dizel agregati, brane i skimeri za sprječavanje zagađenja mora. U završnoj je fazi projekat za poboljšanje nadzora pomorskog saobraćaja (VTS) u Boki Kotorskoj.

“Implementaciju nekoliko senzorskih lokacija u bokokotorskom zalivu prvenstveno na GP Kobili, Portonovi, Turski rt, Dražin rt, lučka kapetanija. Tu će se instalirati set novi senzora koji će dati kompletnu sliku i poboljšati sigurnost pomorske plovidbe i dati podatke o tačnom vremenu”, kazao je on i dodao da se to očekuje početkom jula.

U Crnoj Gori je na snazi Nacionalni plan za traganje i spašavanje na moru iz 2006-te, tako da je postojala potreba za izmjenama i dopunama tog dokumenta, ističe Lukšić. Za izradu novog plana angažovan je proteklog mjeseca ekspert iz inostranstva, koji će raditi sa zaposlenima u Ministarstvu kapitalnih investicija uz podršku Evropske agencije za pomorsku sigurnost (EMSA).