Društvo

OPŠTINA BIJELO POLJE PREPOZANALA VAŽNOST OČUVANJA ĆEHOTINE! POKRENULA POSTUPAK ZAŠTITE!

Autor Anđela Pešić Izvor RTCG

Opština Bijelo Polje je prepoznala važnost očuvanja Ćehotine, te pokrenula postupak proglašavanja Ćehotine zaštićenim područjem, na svojoj teritoriji.

Izvor: Printscreen/YouTube

Kako navode u saopštenju, rijeka Ćehotina jedan je od najznačajnijih crnogorskih rijeka, koja duž svog 125 kilometara dugog toka oblikuje različite krajolike i predstavlja važan izvor pitke vode za stanovnike tog područja, kao i vode za lokalnu privredu.

"Studiju zaštite prirodnog dobra – izvorište i vodotoka rijeke Ćehotine koja se nalazi na teritoriji opštine Bijelo Polje će izraditi Agencija za zaštitu životne sredine Crne Gore, sa kojom je, Sekretarijat za ruralni i održivi razvoj sklopio ugovor o saradnji. Dio sredstava za izradu Studije će pokriti donacija WWF Adrije, TNC-a i Eko-tima, a ostatak sredstava će se pribaviti iz opštinskog budžeta", saopštio je Jasmin Ćorović, sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj Opštine Bijelo Polje.

Kako napominje, inicijativa za zaštitu Ćehotine, rezultat je saradnje Eko-tima, TNC-a i WWF Adrije. Istovremeno, ona je dio višegodišnje kampanje za zaštiti rijeka Jugoistočne Europe koju je organizacija TNC pokrenula u saradnji s lokalnim partnerima u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji i Srbiji. Zajedničkim radom žele istaknuti i zaštiti jedinstvena riječna bogatstva regiona čija važnost prevazilazi granice pojedinih država.

U saopštenju podsjećaju da su posljedice klimatske krize postale dio svakodnevice, ekonomija ulazi u razdoblje recesije, a pritisci na prirodne i društvene resurse sve su veći. Biološka raznovrsnost ubrzano se smanjuje, čemu svjedoči i činjenica da je na globalnom nivou brojnost populacija divljih vrsta smanjena za 69% od 1970. godine.

"Zajedničkim aktivnim radom na zaštiti i obnovi prirode još uvijek možemo zaustaviti najgore posljedice ovih kriza i usmjeriti naš razvoj prema budućnosti u kojoj živimo u skladu s prirodom. Razvoj našeg društva nije moguć bez očuvane prirode, ona je preduslov ekonomskog i društvenog razvoja. U tom kontekstu važno je sagledati i ulogu zaštićenih područja", naglašavaju u saopštenju NVO Eko-timu.

Možda ce vas zanimati