Društvo

MUP UPOZORAVA: NAREDNA 2 DANA OČEKUJU NAS PRILIČNE VREMENSKE NEPOGODE

Autor Kristina Milović

"Sjutra i preksjutra desiće se jaka ciklonska aktivnost, olujni vjetar i intenzivne padavine", saopštio je Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a na osnovu informacije dobijene od Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Izvor: MONDO/Anđela Pešić

"Naime, za petak i subotu (16.-17.12.) očekuje se dejstvo ciklonske aktivnosti na području Crne Gore koja će u južnim-primorskim i centralnim predjelima, prema sjeveru (Žabljak, Kolašin i sjeveroistočni dio Crne Gore prema Albaniji) usloviti jaku kišu, lokalne kratkotrajne olujno vremenske nepogode i jak južni vjetar posebno u višim predjelima na sjeveru i na primorju. Zbog uticaja ciklona i visinske južne-jugozapadne atmosferske struje, u oblasti južnog Jadrana u petak se očekuje i podizanje mora i jaki talasi, meteorološki efekat koji će bitno uticati na normalno oticanje-ulivanje rijeke Bojane u more", navodi se u saopštenju.

"Zbog očekivane meteorološke situacije mogući su određeni problemi na terenu a zbog intenzivne kiše i naglog priliva obilne količine vode, u centralim i južnim predjelima, potencijalno mogući su bujični problemi (flashflood efekti) prvenstveno na bujičnim tokovima, u urbanim sredinama, saobraćajnicama i na potencijalno ranjivim mjestima moguća su lokalna klizišta ili odroni na mjestima gdje su vršeni ozbiljni građevinski zahvati, gdje je narušena prirodna povezanost tla. Zbog očekivane kratkotrajne obilne kiše, koja dolazi nakon nekoliko jakih kišnih serija, potencijalno su mogući problemi sa obilnom količinom vode u sistemu Morača-Zeta, Skadarsko jezero, Bojana”, ističe MUP.

Iz resornog ministarstva ovom prilikom se apeluje na gradjane da svoje aktivnosti prilagode najavljenoj vremenskoj situaciji.