Društvo

PROTEST NA ŽABLJAKU, NELEGALNE VIKENDICE ĆE BRANITI ŽIVOTIMA!

Autor Anđela Pešić Izvor CdM

Kako su kazali za CdM, protest su podržali i neki građani Žabljaka koji nemaju nelegalne objekte, ali imaju placeve koje žele da prodaju a ne mogu zbog nemogućnosti gradnje.

Izvor: MONDO

Vlasnici nelegalnih objekata danas su organizovali mirni protest na Žabljaku kako bi poručili da neće dozvoiti da im objekti budu srušeni. Zatražili su da im se dozvoli legalizacija objekata, te upzoorili da će životima braniti svoje vikendice. Nadaju se da će nadležni uvažiti njihove apele, a ako to ne bude bio slučaj, spremni su da pravdu zatraže pred sudom u Strazburu, saopštava CdM

Poručuju da su svi na Žabljak odavno zaboravili i da se ljudima koji su došli u taj grad da ulažu treba dozvoliti gradnja i legalizacija.

Vlasnici nelegalnih objekata traže da nadležni reaguju, da se nađe najbolje rješenje i zajednički interes.

“Evropski sud jasno kaže da ne smije biti diskriminacije ni selektivnog određivanja. Djelovanje mora biti objektivno i zasnovano na razumijevanju, kako zakonito tako i razumno, sa postignutom ravnotežom između interesa zajednice i temeljnih prava pojedinaca”, poručuju.

Upozoravaju da ako se makar i jedan objekat sruši, onda moraju biti srušeni svi nelegalni objekti, jer ne smije biti selektivnosti, piše CdM

Ne isključuju ni da će se u toku ovog procesa, ako se ne odustane od rušenja, obratiti Evropskom sudu u Strazburu i Ombudsmanu, kako bi zatražili zaštitu.

Napominju da je Evrospski sud je izrazio jasan stav da najavljena postupanja organa smatra miješanjem u pravo na mirno uživanje svojine.

Podsjećaju da u Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata, te Zakonu o državnom premjeru i katastru nepokretnosti postoje odredbe kojima se omogućava uknjižba prava svojine graditelja na nelegalnim objektima, a period za podnošenje zahtjeva za legalizaciju nije zakonom ograničen, niti je to učinjeno podzakonskim aktom, niti zakon jasno određuje koji objekti podliježu postupku legalizacije, a koji se iz tog postupka isključuju. Ovo znači da se zakon jedan sa drugim kosi, poručuju.

Navode da se ostupak legalizacije se direktno vezuje za Plan generalne regulacije, koji se, prema izričitoj zakonskoj normi, morao donijeti u roku od dvije godine od stupanja Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata na pravnu snagu, piše CdM

“Zakon je na pravnu snagu stupio 2017. godine i do današnjeg dana, prema našim saznanjima, izrada PGR nije ni otpočeta. Uz navedeno i činjenica da je Prostorni plan Crne Gore istekao, da su prostorni planovi na nivou opština, takođe, većinom istekli, a jednako i detaljni urbanistički planovi”, naveli su.

Ekonomski momenat koji se mora uzeti u obzir je i to da lokalna samouprava, poput svih drugih u državi, ima pravo (opet predviđeno zakonom) da naplati izrazito visoka sredstva po osnovu legalizacije nelegalnih objekata, a posebno sredstva po osnovu urbane sanacije i mole da se ovo zakonsko pravo iskoristi, piše CdM

Opština bi imala veliku korist od legalizacije i dugoročno od poreza od istih objekata.

Godinama već postoje objekti na Žabljaku nelegalni i da im se dozvolila legalizacija opština bi puno više prihodovala.

“Ovo najavljeno rušenje, bez da je država ispunila svoje prevashodne obaveze, ne vodi ničemu. Opet naglašavamo, životima ćemo braniti svoje vikendice. Ne dozvoljavamo da se samo naši objekti ruše. Još jednom molimo i uzdamo se u nadležne da će donijeti rješenje u obostranom interesu”, poručili su.

Tagovi