Društvo

CRNA GORA IDE NA SVJETSKO PRVENSTVO U GEJMINGU!

Autor Anđela Pešić

Od 1. do 10 decembra na Baliju održaće se Svjetsko prvenstvo u šest naslova igrica, a Crna Gora imaće svoje predstavnike u njih tri: ekipu koja će se takmičiti u Counter Strike Global Offansive igrici, Tekken7 igrača i jednog eFudbal 2023 igrača.

Izvor: savez elektronskih sportova

Svjetska gejmnig federacija ove godine za organizaciju Svjetskog prvenstva odabrala je tropsku destinaciju, preko 120 zemalja svijeta šalju svoje predstavnike na Svjetsko prvenstvo na Baliju. Pored toga što je atraktivna turistička destinacija, Indonezija je zemlja sa najbrojnijom gejming zajednicom i broji preko 50 miliona aktivnih gejmera.

Najveći događaj u svijetu gejminga srušiće sve do sada postavljene rekorde, kako po broju takmičara, tako i po broju publike koja će biti prisutna svih dana prvenstva. O tome u prilog govori i činjenica da će sam događaj pratiti sudije iz Ginisove knjige rekorda, nakon čega će biti postavljen i novi Ginisov rekord!

Iz Crne Gore na Svjetskom prvenstvu učešće će uzeti Counter Strike Global Offansive ekipa koja broji 5 članova i to: Vučeta Šćepanović, Milutin Jovanović, Ranko Rostović, Ildar Demirović i Đorđije Todorović, u najpopularnijoj simulaciji sporta današnjice – eFudbalu 2023, Crnu Goru će na Svjetskom prvenstvu predstavljati Bojan Tatar, a u Tekken7 igrici takmičiće se Branko Jugović.

Možda ce vas zanimati

Zajedno sa takmičarima iz Crne Gore na Svjetsko prvenstvo ide i predsjednik Saveza Elektronskih sportova Crne Gore Filip Šoć, koji će učestvovati na godišnjoj konferenciji IESF-a na kojoj će se glasati o izmejnama statuta, novom predsjedniku i board member-ima.

Aktuelnosti, reportaže i intervjue moći ćete da pratite na Instagram profilu, YouTube-u i TikToku brenda FiveG, koji na put uz takmičare šalje i Nikoletu Vukčević koja će pratiti prvenstva i izvještavati o rezultatima kako naših takmičara tako i ostalih učesnika.

Za ovo Svjetsko prvenstvo Indonezija je počela pripreme mnogo ranije, radi razmjera takmičenja bilo je neophodno da obezbijede čak tri borilišta veličine fudbalskog stadiona, a pored igrica u Kojima će naši takmičari uzeti učešće tu su i: Dota2, PUBG Mobile, Mobile Legends Bang – Bang. Ovo je takođe i prvi put u istoriji da na Svjetskom prvenstvu možemo pored PC i Konzolnih igrica da vidimo i mobilne igrice, a razlog za to je upravo što 70% gejmera sa Azijskog tržišta igraju igrice na telefonu.