Društvo

OTVOREN NACIONALNI TRENING CENTAR ZA ZAŠTITU I SPAŠAVANJE

Autor Mia Radulović Izvor MINA

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) prepoznaje značaj ulaganja u sistem zaštite i spašavanja i ostvaruje vidljive rezultate na planu regionalne i međunarodne saradnje, što potvrđuje i današnje otvaranje Nacionalnog trening centra za zaštitu i spašavanje.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

To je kazao resorni ministar Filip Adžić na svečanosti upriličenoj povodom otvaranja Nacionalnog trening centra u Podgorici.

Kako je saopšteno iz MUP-a, Adžić je naveo da, svjesni da klimatske promjene stvaraju izazove, na koje svaka država mora da ponudi adekvatan i pravovremen odgovor, u kontinuitetu unaprjeđuju kapacitete tog kompleksnog sistema.

“Vjerujem da će Nacionalni trening centar pomoći subjektima zaštite i spašavanja da budu spremniji i obučeniji, a sa sigurnošću mogu konstatovati da im hrabrosti i požrtvovanosti nije nedostajalo”, poručio je Adžić.

Vršilac dužnosti generalnog direktora za zaštitu i spašavanje MUP-a Miodrag Bešović, kazao je da je riječ o savremenom centru koji će obezbijediti sprovođenje stručnog osposobljavanja i usavršavanja.

On je istakao da je otvaranjem centra uspješno finalizovan projekat “Safe together” koji je Direktorat za zaštitu i spašavanje kao vodeći partner sproveo u saradnji sa gradovima Gradiška iz Bosne i Hercegovine (BiH) i Daruvar iz Hrvetske.

Kako je podsjetio, sve projektne aktivnosti sprovedene su shodno planiranoj dinamici, a imale su za cilj jačanje resursa za reagovanje u slučaju elemantarnih nepogoda i drugih nesreća u prekograničnom području Hrvatske, BiH i Crne Gore.

Načelnik Direkcije za operativne poslove u Direktoratu za zaštitu i spašavanje Radomir Šćepanović je naveo da će zahvaljujući novootvorenom centru, taj Direktorat, po ugledu na zemlje Evropske unije (EU), organizovati i sprovoditi osnovne i specijalističke obuke, štabne vježbe, kao i obuke u cilju podizanja svijesti građana o smanjenju rizika od katastrofa.

Ambasador BiH u Crnoj Gori Branimir Jukić je zahvalio MUP-u i lokalnim upravama Gradiške i Daruvara što su se povezali u projektu Safe together, kao i Evropskoj uniji koja je prepoznala potrebu za takvom inicijativom.

“Svjedoci smo da su priprema i prevencija nužne kada je u pitanju sprečavanje i saniranje posljedica elementarnih nepogoda, a zajedničkim radom afirmišemo koordinaciju i solidarnost”, saopštio je Jukić.

Ambasador Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić je istakao da je regionalno povezivanje od izuzetne važnosti.

On je kazao kako očekuje da će u narednom periodu Crna Gora nastaviti da unapređuje svoje kapacitete i time bude još jedan korak bliže svom strateškom cilju, odnosno članstvu u EU.

Iz MUP-a su pojasnili da je adaptacija Nacionalnog trening centra realizovana u okviru projekta Safe together, koji je Direktorat za zaštitu i spašavanje, u prethodne dvije godine, kao vodeći partner, implementirao sa projektnim partnerima Grad Gradiška iz BiH i grad Daruvar iz Hrvatske.

“Projekat se realizuje u okviru prekograničnog programa Intereg, IPA, Hrvatska – BiH – Crna Gora, čija je ukupna vrijednost 1.276.113 EUR, od čega je ukupan budžet Direktorata za zaštitu i spašavanje iznosio 519.981 EUR”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je 85 odsto ili 441.967 EUR pokriveno iz sredstava Evropske unije.