Društvo

SINDIKAT UPRAVE TRAŽIO POVEĆANJE ZARADA U JAVNOM SEKTORU

Autor Kristina Milović Izvor MINA

Sindikat uprave tražiće povećanje zarada u javnom sektoru, s obzirom na to da je program Evropa sad obezvrijedila inflacija uslovljena krizom u svijetu, čime je ugrožen ionako loš standard zaposlenih, saopštio je predsjednik tog sindikata Ranko Božović.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

On je rekao da je Glavni odbor (GO) Sindikata uprave odlučio da traži povećanje zarada uzimajući u obzir da imaju najamanje plate u državnom aparatu.

Božović je kazao da, od 2016. godine, ne računajući program Evropa sad, sektoru javne uprave nije uvećana zarada, dok je drugim djelatnostima uvećavana nekoliko puta.

“Potrebno je da visina zarada u budućnosti izjednači sa svim ostalim stručnim spremama iz, na primjer, prosvjete i zdravstva, jer se i bez državne i lokalne uprave ne može funkcionisati”, istakao je Božović.

Kako je naveo, GO Sindikata podržava sve napore koje ulažu granski sindikati i Vlada, a posebno resorni ministar finansija Aleksandar Damjanović, u cilju povećana zarada zaposlenih.

“Stoga, još jednom tražimo da se uzmu u obzir sadašnje zarade u javnom sektoru i da se kroz njihovo povećanje valorizuje rad i doprinos zaposlenih u ovom dijelu državnog sistema”, dodao je Božović.

Prema njegovim riječima, nezadovoljstvo državne administracije "kulminira do granica nezadovoljstva".

“U cilju prevazilaženja nastalog pogoršanja materijalnog statusa zaposlenih u uvjerenju smo da ćemo sa Vladom i Ministarstvom finansija naći kompromis u rješavanju trenutnog stanja izazvanog globalnom ekonomskom krizom”, zaključio je Božović.