Društvo

ZAKON O PORIJEKLU IMOVINE NIJE UVOD U NACIONALIZACIJU

Autor Anastasija Đonović Izvor MINA

Zakon o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću ne može biti neka vrsta nacionalizacije kao što su određene političke partije najavljivale, saopštio je pravni savjetnik premijera Dritana Abazovića, Ivo Šoć.

Izvor: Chalirmpoj Pimpisarn/iStockphoto

Šoć je, u emisiji Okvir na Televiziji Crne Gore, kazao da nema ništa sporno da se svako zakonsko rješenje poslije nekog vremena preispita, kao i da se vidi koji su rezultati.

"Zakon o porijeklu imovine ne može biti neka vrsta nacionalizacije kao što su neke partije najavljivale, neko bespravno oduzimanje imovine svim ljudima za koje mi mislimo da su nezakonito stekli", naveo je Šoć.

Kako prenosi portal RTCG, on je kazao da mora da postoji set procesnih pravila koji će dovesti do toga, kao i da osoba od koje se imovina oduzima ima sve garancije pravičnog suđenja gdje će država dokazati da nezakonito stekao imovinu.

Državni sekretar u ministarstvu pravde i član Tužilačkog savjeta Bojan Božović rekao je da su kratki rokovi do momenta kada će se Zakon o porijeklu imovine naći pred ministrima.

On ja kazao da čekaju još samo završne informacije od evropskih eksperata.

Božović je kazao da su, između ostalog, zakonom predvidjeli da se imovinska korist stečena kriminalnom djelatnošću može oduzeti ako je stečena deset godina prije i ili poslije izvršenja krivičnog djela.

"U vremenskom smislu zahvatićemo poprilično dug opseg, pa postoje dobri preduslovi da se ostvare očekivanja građana", naveo je Božović.

On je rekao da će finansijska istraga voditi kada se stvori osnov sumnje da je neko počinio krivično djelo.

“Nakon toga, tužilac je dužan da o tome obavijesti Zaštitnika imovinsko-pravnih lica koji će pokrenuti parnični postupak", pojasnio je Božović.

On je dodao da, da ako je u pitanju javni funkcioner, sve će biti sprovedeno od Specijalnog državog tužilaštva.

Advokat Vladan Bojić naveo je da treba naći nešto što se u evropskoj praksi prepoznaje kao pravična ravnoteža.

"Taj zakon treba biti djelotvoran, usklađen sa našim pravnim poretkom, bez obzira na sve preporuke, i mora postići učinak, jer ako ne postigne učinak biće još jedno mrtvo slovo na papiru", saopštio je Bojić.

On je rekao da je pregledao nacrt zakona, kao i da je mogao da primijeti da ima određene nedostatke potrebne za primjenu.

"Trebalo bi ostale zakone, koji su srodni ovom, novelirati kako bi ovaj zakon bio funkcionalan", navodi Bojić.