Društvo

Ljekovi i ogrjev postali luksuz za građane

Autor Anastasija Đonović Izvor MINA

Ljekovi i ogrjev postali su luksuz za građane Crne Gore, ocijenili su iz nevladine organizacije (NVO) Banka hrane.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanovć

Iz te NVO su kazali da im se javljaju građani koji tvrde da ih farmaceuti u apotekama Montefarma obavještavaju da su dobili informaciju da neće biti izdavanja ljekova i pelena za odrasle na recept, ukoliko ih već nemaju kod sebe.

„Izdavaće, kako su im rekli, ono što imaju u svom skladištu, dok ne bude uplaćen novac koje im duguje Fond zdravstva“, navodi se u saopštenju.

Kako su rekli iz Banke hrane, većina građana tvrdi da su otišli kući sa jednim ili nijednim lijekom, koji im je prepisao ljekar.

„Novca da kupe ljekove i pelene prepisane veličine za nepokretne osobe nemaju, čime ugrožavaju zdravlje“, istaki su iz Banke hrane.

Oni su kazali da u bolnicama nema bolničkih ljekova, već da ih kupuju pacijenti, kao i osnovne higijenske stvari.

„Pozitivna lista ljekova se mora proširiti, jer sa postojećim ni u normalnom snabdijevanju nemoguće je liječiti se“, poručili su iz Banke hrane.

Iz te NVO su upitali da li će ukinuti doprinosi za zdravstveno osiguranje na zarade biti jednako vrijedni ljekovima i pregledima koje će građani plaćati privatnicima iz svog džepa.

Oni smatraju da se osobama starije životne dobi, socijalno ugroženima i licima sa invaliditetom moraju obezbijediti ljekovi, kako bi propisane terepije ljekara bile sprovedene.

„Država mora da uvede maksimalan iznos novca koje može platiti zdravstveno osigirani građani za lijekove, medicinske pretrage i preglede, tokom godinu dana, kako bi se sačuvao standard građana. Sve preko utvrđenog iznosa, država građanima treba da refundira“, poručili su iz Banke hrane.

Kako su kazali, zabrinjava što u bolnicama nema ni grijanja.

„Ne smijemo dopustiti i da u ovako neizvjesnoj zimu bude ljudi bez ogrijeva i struje, a posebno medu bolesnima. Ne smije se dozvoliti, da bolnice, škole, domovi za stare i drugi važni objekti, budu bez grijanja“, rekli su iz Banke hrane.

Odgovorna socijalna politika se, kako su istakli, mora pokazati na djelu.

Tagovi