Društvo

UVODI SE INDEKS U DIGITALNOM OBLIKU - ,,Pojednostaviće sve administrativne procedure"

Autor Mirela Ljumić

Univerzitet Crne Gore (UCG) pokrenuo je E-indeks platformu koji će, kako su kazali, pojednostaviti administrativne procedure za studente i profesore i postojeće servise studentskih službi učiniti dostupnim i elektronski.

Univerzitet Crne Gore
Izvor: MONDO

Iz UCG-a su pojasnili da je E-indeks platforma za sada u inicijalnoj fazi uvođenja, navodeći da je već pozitivno prihvaćena od njenih prvih korisnika.

“U toku je onlajn obuka za nastavno osoblje i administratore za korišćenje novog servisa. Izvjesno je da će tokom tekućeg zimskog semestra, studijske 2022/23. godine, u potpunosti zaživjeti njena upotreba”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su za korišćenje E-indeksa potrebni kredencijali, odnosno univerziteska e-mail adresa i lozinka, koji se dobijaju prilikom upisa na UCG.

Iz UCG su naveli da student već sada može da ima personalizovani pristup ostvarenim rezultatima tokom semestra, odnosno studijske godine.

“Pri tome, studentu je, obezbijeđena privatnost uz mnogo veću preglednost ocjena”, dodali su iz te ustanove.

Kako su naveli, njihov Centar informacionog sistema, koji je razvio E-indeks platformu, prošitiće njegovu funkcionalnost u narednom periodu sa dodatnim opcijama kao što su upis semestra, prijava ispita i slične aktivnosti, koje su do sada obavljane isključivo putem studentskih službi organizacionih jedinica.

E-indeks će pojednostaviti i upis ocjena koje će profesor direktno unositi, pa će se izbjegavanjem papirologije rasteretiti studentske službe i izbjeći gužve na jedinicama sa mnogobrojnim studentima.

Iz UCG-a su saopštili da će elektronski indeks zamijeniti upotrebu dosadašnjeg indeksa i osavremeniti i ubrzati pristup informacijama za studente i nastavno osoblje.

“Nastojaćemo da i dalje kontinuirano unapređujemo i razvijamo digitalizaciju servisa u nastavi i administraciji, u težnji da postignemo veći kvalitet, poboljšamo efikasnost i organizaciju rada”, kaže se u saopštenju.