Društvo

FBI SPREMAN DA PRUŽI PODRŠKU CRNOGORSKIM KOLEGAMA ZBOG SAJBER NAPADA!

Autor Mirela Ljumić Izvor MINA

Federalni istražni biro (FBI) Sjedinjenih Američkih Država (SAD) spreman je da pruži konkretnu podršku crnogorskim kolegama u odnosu na aktuelne sajber napade, na čemu se već radi.

Izvor: EPA/STEPHEN SPILLMAN

To je poručeno tokom sastanka crnogorskog ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića i direktora Uprave policije Zorana Brđanina, sa predstavnicima FBI-a.

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), prvog dana radne posjete SAD-u, Adžić i Brđanin su razmotrili dalje modalitete saradnje i podrške FBI-a crnogorskim kolegama.

“Predstavnici FBI-a su sa crnogorskim kolegama razmijenili iskustva u borbi protiv organizovanog kriminala i razmotrili tekuće istrage koje omogućavaju odličnu priliku za dalji razvoj partnerstva”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, Adžić je pohvalio saradnju koju crnogorska policija ima sa FBI-em, i zahvalio na podršci koju crnogorski MUP i policija dobijaju kako od Biroa, tako i ostalih službi za sprovođenje zakona SAD-a.

“Rezultati koje ostvarujemo proizvod su dobre saradnje sa našim međunarodnim partnerima i podrške koju nam u kontinuitetu pružaju”, rekao je Adžić.

Brđanin je naveo da su, u okviru saradnje crnogorske policije sa FBI, prethodne godine uspješno sprovedena kriminalistička istraživanja komunikacija sa kriptovanih uređaja.

Sagovornici su ukazali na važnost razmjene iskustava, znanja i najboljih praksi i ponovili otvorenost za unapređenje saradnje u svim segmentima od obostranog interesa.

“Pravni ataše FBI-a za Crnu Goru, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, Kenet Brajan, iskazao je spremnost FBI-a za konkretnu podršku crnogorskim kolegama u odnosu na aktuelne sajber napade, na čemu se već radi”, kaže se u saopštenju MUP-a.