Društvo

CDT: FORMIRANJE OPŠTINE ZETA U OVOM MOMENTU MANIPULATIVNO POLITIČKO ORUŽJE

Autor Kristina Mitrović Izvor RTCG

Iz Centra za demokratsku tranziciju navode da bi Ustavni sud trebalo da izvuče pouku iz sopstvene zakašnjele reakcije prilikom neustavnog odlaganja lokalnih izbora i da se urgentno izjasni o njihovoj inicijativi o ''zetskim zakonima''.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Predstavnica CDT- a Milena Gvozdenović naglašava da je nedopustivo da se u toku već raspisanog izbornog procesa značajno mijenja izborna jedinica Podgorica.

“Formiranje Opštine Zeta u momentu kada su već raspisani izbori u Podgorici predstavlja ništa drugo do jedno manipulativno političko oruđe kojim se narušava demokratski izborni proces”, ističe Gvozdenović.

U Demokratskom frontu, koji je juče podnio inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona o Zeti takođe smatraju da je riječ o grubom kršenju biračkog prava i realizaciju ozbiljnog izbornog inžinjeringa.

Pozivaju Ustavni sud da, kako kaže Milan Knežević, “antizetske” zakone proglasi neustavnim.

Možda ce vas zanimati

I pravni eksperti poručuju da je riječ ne samo o kršenju demokratije već samo i uskraćivanju ustavnog prava građana da se izjasne na konsultativnom referendumu.

“Zakonodavac potpuno svjesno krši zakon dovodeći u situaciju da ostvaruje isključivo partijske interese jer sve ovo što se dešava ne dešava se slučajno pred izbore”, ističe Đorđe Blažić.

Sagovornici Radija Crne Gore smatraju da je i nova izmijenjena odluka o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini Glavnog grada i Skupštini opštine Zeta takođe neustavna.