Društvo

MONTEFARM TVRDI DA SU SVI LJEKOVI ISPORUČENI, IZ DOMA ZDRAVLJA PORUČUJU DA NEMA "BUPRENORFIN"-a

Autor Jovana Raičević Izvor Pobjeda

Lijek ''buprenorfin'', koji se koristi u liječenju zavisnika od heroina, a kojeg juče nije bilo u domovima zdravlja u Podgorici, ali ni u drugim zdravstvenim ustanovama širom zemlje, danas u 11 sati će biti dostupan svim pacijentima, potvrđeno je Pobjedi.

Izvor: Mondo/Goran Sivački

Nimalo prijatne scene juče su se dešavale ispred Doma zdravlja u naselju Konik u Podgorici jer je nekoliko desetina pacijenata negodovalo što nemaju terapiju. Tražili su od nadležnih da im pod hitno obezbijede lijek koji im je neophodan za normalno funkcionisanje, piše Pobjeda.

Iz nevladine organizacije „Juventas“ su za Pobjedu osudili to što lijeka nema te kazali da je tu posrijedi kršenje prava pacijenata pa traže od nadležnih da hitno reaguju i riješe problem.

Alarm

Čitava pometnja nastala je nakon što je Dom zdravlja Podgorica juče obavijestio građane da nemaju lijek „buprenorfin“ te da im je iz Montefarma rečeno da „trenutno nema lijeka u toj ustanovi i da ne znaju kada će biti dostupan“.

Oni su zbog toga uputili urgentne dopise Ministarstvu zdravlja, Fondu zdravstva i Odboru direktora.

Iz Montefarma je juče Pobjedi pojašnjeno da su ovaj lijek isporučili Domu zdravlja Podgorica te da im je u periodu od 19. do 2

"Samo na nivou Podgorice, upravo Domu zdravlja Podgorica, dostavljeno je 320 kutija „buprenorfina“ 7×2 mg i 330 kutija ,,buprenorfin“ 7×8 mg", kazali su iz Montefarma za Pobjedu.

Naveli su da su u proteklih dvadesetak dana domovima zdravlja u Crnoj Gori isporučili ukupno 6.807 kutija ovog medikamenta.

Precizirano je da je od 1. do 23. avgusta Montefarm dostavio na nivou države 4.027 kutija lijeka ,,buprenorfin“ tableta od 2 miligrama, a za isti period isporučeno je 2.780 kutija pomenutog lijeka od 8 miligrama.

Kaluđerović tvrdi da su pacijenti samo juče ostali bez terapije. Kaže da nije dobro da se to dešava, ali „šta se može kad nema lijeka“.

"Ukoliko se uđe u priču o zamjenskoj terapiji, onda svaka država treba da je ima u dovoljnim količinama da bi se pacijentima davala svaki dan. Tvrdim da je problem bio samo današnji dan (juče). Ranijih dana pacijenti su primali manje doze terapije, ali su bili pokriveni na dnevnom nivou. Znači, nijesu uzimali terapiju za sedam dana kako to obično biva, već za dva ili tri dana. Ali, imali su terapiju, nijesu bili u potpunosti bez lijeka", rekao je Kaluđerović za Pobjedu.

Dodao je da imaju problema sa nekim pacijentima koji zahtijevaju od ljekara da im daju veću dozu nego što je to potrebno.

"Vrše jak pritisak na ljekare. Njima nije lako da se nose sa tim pritiskom. Upravo zbog toga nekad se javljaju nestašice", naveo je Kaluđerović za Pobjedu.

Prema njegovim riječima, u Podgorici je oko 500 heroinskih zavisnika koji koriste ovaj lijek i to oko 380 onih koji terapiju uzimaju u Domu zdravlja i više od 100 u Kliničkom centru Crne Gore.

Kaže da ih ima oko 140 u Nikšiću, a u „ostalim gradovima manje“.