ZNAK PAŽNJE

ZA SVAKO NOVOROĐENČE U BERANAMA PO 100 EURA OD OPŠTINE!

Autor Gordana Bojanić Izvor RTCG

Odbornici u lokalnom parlamentu u Beranama jednoglasno su danas donijeli odluku da se za svako novorođeno dijete na teritoriji ove opštine, odvoji po stotinu eura.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Kako je rečeno, ova odluka je više znak pažnje i želje da se zaustave negativni trendovi, nego pomoći, prenosi RTCG.

“To porodicama neće mnogo značiti. Ali mi treba da pokažemo dobru želju i namjeru da pomognemo mlade bračne parove i koliko-toliko ublažimo negativne trendove kada se radi o prirodnom prirastaju”, čulo se za govornicom Skupštine opštine Berane.

Na sjednici je saopšten i zvanični podatak da se u ovoj opštini na godišnjem nivou ne rodi više od trista djece, i da bi za ove potrebe iz opštinske kase trebalo izdvojiti ne više od trideset hiljada eura.

Opština Berane je i ranije donosila odluke, odnosno preduzimala stimulativne mjere u cilju podizanja nataliteta i zaustavljanje migracije lokalnog stanovništva, ali to nije dalo očekivane rezultate.

Dodjela studentskih stipendija, besplatnih udžbenika, nadoknade za mlade bračne parove i za novorođenu djecu u opštini Berane, nijesu doprinijeli da stopa nataliteta krene uzlaznom linijom.

Nije bolja situacija ni u drugim opštinama na sjeveru Crne Gore. Prema svim pokazateljima, zvaničnim statističkim, kao i podacima koji se mogu dobiti u lokalnim upravama, vrlo jasno se uočava trend negativnih demografskih kretanja, odnosno izražene migracije i negativnog prirodnog priraštaja u skoro svim gradovima ovog siromašnog crnogorskog regiona.

Prema podacima Monstata, svi gradovi na sjeveru države, osim Rožaja, bilježe veći broj umrlih od novorođenih.

Na drastičan pad nataliteta na sjeveru ukazuje i sve manji broj đaka u školskim klupama. Tako je prošle godine u tri beranske gradske škole, sa svim područnim odjeljenjima, upisano oko 2.500 đaka, od čega 257 prvaka, što je duplo manje nego u ranijem periodu.

Nastavu u pet seoskih škola u ovoj opštini pohađalo je 296 učenika, dok je taj broj prije nekoliko decenija prije bio deset puta veći. U svih pet seoskih škola prošle godine bilo je samo 28 prvaka.