CADaS protokol

ZNAĆE SVE O UDESIMA U CRNOJ GORI:Policija koristi nove zapisnike o uviđajima saobraćajnih nezgoda!

Autor Gordana Bojanić

Uprava policije, sa Ministarstvom unutrašnjih poslova (MUP), od ponedjeljka je počela sa izradom i korišćenjem novih zapisnika o uviđajima saobraćajnih nezgoda.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

Kako je saopšteno iz policije, izrada i korišćenje novih zapisnika, kao i uspostavljanje elektronske baze podataka saobraćajnih nezgoda na nivou MUP-a i policije realizuje se u skladu sa CADaS protokolom.

Navodi se da će to značajno doprinijeti kvalitetnijem ažuriranju, obradi i korišćenju podataka iz oblasti vršenja uviđaja saobraćajnih nezgoda.

„Evropska komisija je prepoznala potrebu i značaj usklađivanja baza podataka o saobraćajnim nezgodama između država na evropskom nivou i definisala CADaS protokol, čiji je potpisnik i naša država“, kaže se u saopštenju.

Iz policije su rekli da CADaS protokol podrazumijeva znatno veći set podataka o saobraćajnim nezgodama, u odnosu na način na koji su se ažurirali i prikupljali prije.

„Podaci koje prikupljaju države članice, dostavljaju se u centralnu bazu podataka gdje se analiziraju i upoređuju podaci o saobraćajnim nezgodama, na evropskom nivou“, naveli su iz policije.

Kako je saopšteno, elektronsku bazu podataka za potrebe projekta Uprave policije izradila je služba za Informaciono komunikacione tehnologije MUP-a.

Dodaje se da se implementacijom CADaS projekta omogućava da policija i ostale zainteresovane institucije, koriste i analiziraju veliki broj podataka vezanih za saobraćajne nezgode.

To, kako su rekli iz policije, u konačnom treba da doprinese poboljšanju i unapređenju stanja bezbjednosti drumskog saobraćaja u Crnoj Gori.