Društvo

PROTEST PROTIV USVAJANJA ZAKONA: Tuđe nećemo, Zetu ne damo

Autor Gordana Bojanić

Odbor “Za spas Zete” blokirao je večeras saobraćajnicu na kružnom toku zaobilaznice, kod restorana “Tiha noć”, u znak protesta zbog najavljenog usvajanja zakona kojima se stvaraju uslovi da Zeta postane samostalna opština.

Izvor: MONDO/Vanja Rajović

“Danas se nismo okupili u svoje ime ili u ime odbora, već u ime onih generacija koje će doći posle nas, a koje će se pitati šta su radili njihovi prethodnici u vrijeme kada je Zeta doživljavala nepravdu. S druge strane, okupili smo se da pošaljemo veliku opomenu svim partijskim strukturama u Crnoj Gori i pokažemo da smo tu da odbranimo interese Zete”, poručuje ovaj odbor.

Onda su se osvrnuli i i na jučerašnje saopštenje DPS-a Zeta, kojim su, kako tvrde, pokušali da ponize svoje komšije i sugrađane, navodeći razne epitete.

“Ovog puta mi se nećemo spuštati u političku prljavštinu u kojoj oni plivaju, samo ćemo ih podsjetiti da smo se i njima obratili za podršku kao i svim političkim partijama, i da smo ostali bez odgovora. Bez obzira na to oni i dalje imaju mogućnost da sve ono što su juče saopštili da pripada Zeti, a kako kažu to je mnogo više od onoga iz naše Deklaracije, dokumentovano potkrijepe, kroz izmjenu urađene studije ili makar neponavljanje ovakve inicijative u Skupštini, i time osiguraju sve teritorije koje pripadaju Zeti”, poručuje ovaj odbor.

Gradsku opštinu Golubovci podsjećaju da su u ličnim razgovorima tražili od njih zaštitu i podršku, ali tada su im, tvrde, rekli da ne smiju da daju saopštenja.

“Pa već kada su krenuli sa ovakvim saopštenjima, nadamo se da će imati makar zrno ljudskosti da izađu u javnost sa svim dokumentovanim argumentima kako bi nedvosmisleno pokazali da Zeta neće izgubiti svoje ključne teritorije i lokalitete u ovom procesu formiranja opštine Zeta. Već sada možemo zaključiti da oni to neće uraditi, jer da je njihova pažnja usmjerena ka Zeti, a ne partiji i ličnim interesima, oni bi već odavno zaštitili interese Zete, i mi ne bismo sada bili na ovom mjestu”, ističu.

Tvrde da je njihov pritisak urodio plodom i da su uspjeli da odložr postupak osamostaljenja Zete na “ovako neadekvatan način”.

“Danas je DPS povukao inicijativu o osamostaljenju Zete, čime smo na prvi pogled dobili na vremenu kako bismo ponovo insistirali na uvažavanju usvojene Deklaracije za zaštitu Zete. S druge strane, iz primarnog razloga malignosti svih poteza DPS-a kada je u pitanju teritorija Zete, moramo skrenuti pažnju svim političkim subjektima, da je povlačenje ove inicijative vjerovatno „zatišje pred buru“ koje se sprema od strane DPS-a. Makar je inicijalno izgledalo ovako iz našeg ugla – prethodno konstatovano je bila najava za epilog koji se desio neposredno prije samog održavanja ovog skupa, odnosno pomenuta „bura“ je već stigla u režiji DPS-a, SD-a i URE, podnošenjem iste inicijative”, navodi ovaj odbor.

Pozivaju premijera Dritana Abazovića, da apeluje na kolege iz URE da rade u interesima građana čije pitanje žele da riješe.

“Pozivamo ga i da nas uvaži i sasluša, kako ne bismo došli do situacije da moramo da djelujemo na ovakve i slične načine”, ističe odbor.

Pozivaju Zećane, da kao i sad, uvijek budu spremni i da budu na straži kako bi sačuvali Zetu.

“Pored postojećih, već ustanovljenih problema, koji se odnose na pitanje crkve Svetog Nikole u Matagužima, kolektora u Botunu, i ostalih problema koji se ogledaju u pitanju samih granica teritorija, u Zeti je u međuvremenu nastao novi problem u naselju Cijevna, gdje se mještanima ovog naselja i dijelom naselja Mahale onemogućava pravo na zdrav život, usled otvaranja i reaktiviranja asfaltnih baza. Svi njihovi dosadašnji opravdani napori nisu uvaženi ni sa jedne adrese, kako bi samovolja pojedinica iz ovog sistema bila ostvarena”, saopštili su iz odbora.

Ponovo pozivaju sve političke subjekte da ih ne podcjenjuju, već da uvaže njihov stav, odnosno Deklaraciju koja im je dostavljena.

“Sa ovog mjesta ih i najljubaznije molimo, da u narednim danima ne nasijedaju na providne i jeftine namjere DPS-a da ogoli Zetu na ovakav način, jer bi na taj način pokazali da uvažavaju samu Zetu i njen istorijski značaj za Crnu Goru, a samim tim i građane Zete”, ističe ovaj odbor.

Kako su dodali, samim povlačenjem ove inijaticive i pokušajem vraćanja iste u kratkom vremenskom preiodu, DPS je samo potvrdio svoju lošu namjeru i gomilu nelogičnih poteza na štetu Zete.

“Još jednom sa ovog mjesta apelujemo na poslanike svih ostalih političkih partija, da ne budu dio „cirkusa“ kojim se DPS aktivno bavi godinama unazad, a evo i jasnog dokaza samo na osnovu današnjeg dana. U suprotnom, danas najavljena blokada, desiće se još odlučnije i radikalnije na svim ključnim lokacijama u Zeti, stavljajući akcenat na svaki vid transporta. Dragi turisti i ostali učesnici u saobraćaju, oprostite na današnjem kraćem zadržavanju, nadamo se da ih neće više biti, ali morate da znate da iako predivna i prelijepa, Crna Gora je često i zemlja apsurda! Zećani, hvala vam još jednom na jedinstvu i slozi, uz poruku: Zetu neće niko odbraniti bez mi, tuđe nećemo, Zetu ne damo”, poručili su iz odbora.

Tagovi