Društvo

PRISUSTVOVALI SMO VJEŽBI SEKTORA SIGURNOSTI PLOVIDBE TRAGANJA SPAŠAVANJA OSOBE U MORU! (VIDEO)

Autori Nikoleta Vukčević Teodora Orlandić

Na pokaznoj vježbi Sektora sigurnosti plovidbe, na kojoj je učestvovao Pomorsko operativni centar i Odsjek traganja i spašavanja na moru prezentovana je tehnička i kadrovska sposobnost u akcijama traganja i spašavanja osoba u moru.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Nakon prijema poziva POC je pokrenuo u skladu sa procedurama akciju traganja i spašavanja na moru i nestanak jedne osobe u akvatorijumu barskog sidrišta između pilotske plutače i glavnog lukobrana Luke Bar.

Tom prilikom su angažovana dva specijalna spasilačka plovila, čamci SAR-1 i SAR-5 i komandni brod spasilački čamac SAR-3, sa kojeg je upotrebljen jedan od najsavremenijih dronova DJI RTK 300 Matrice, sa termalnim senzorom i ručna termalna kamera FLIR. Spasilački čamci su se odvojeno uputili u pretragu morskog akvatorijuma uz stalnu koordinaciju POC i OSC (On -scene commander).

Na nekih pola sata od prijema poziva i upotrebe termanlnog drone osoba u moru je uočena i spasilački čamci su obaviješteni o približnoj poziciji, te su se uputili u detaljniju pretragu.

Spasilački čamac SAR-1 je prvi uočio nestalu osobu u moru i preuzeo te transportovao do komandnog broda SAR-3, gdje je pružena prva medicinska pomoć i zbrinjavanje.

Ovom pokaznom vejžbom je pokazana spremnost i uvježbanost SAR tima UPSUL, kao i stečene vještine sa predhodne obuke na Pomorskom fakultetu u Rijeci.

POGLEDAJTE VIDEO:

POMORSKA SIGURNOST
Izvor: MONDO Crna Gora