Društvo

PAVLIČIĆ O KANDIDATURI ZA VDT-a: Ako se odlučim za taj put, predstaviću jasnu viziju za izlazak iz krize

Autor Jovana Raičević Izvor Standard

U avgustu će biti jasno da li će Državno tužilaštvo nakon skoro tri godine izaći iz v.d. stanja ili će se situacija nastaviti produžetkom v.d. stanja Maji Jovanović, kojoj mandat ističe 6. avgusta, prenosi Standard.

Izvor: Vlada Crne Gore

Očekuje se da će do kraja jula biti raspisan i novi oglas za VDT, nakon što budu saslušani Suzana Mugoša, Aleksandar Kovačević i Vladimir Deletić.

Kao moguća kandidatkinja za najvišu funkciju u VDT pominje se i Valentina Pavličić, sadašnji zastupnik Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava. Ona je za Standard rekla da, kada se i ukoliko se u pravosuđu raspišu određeni konkursi, i ako se opredijeli za takav profesionalni put, predstaviće program i jasnu viziju za izlazak iz krize.

“Onog trenutka kad bude i ako bude javno raspisan konkursu i ja se odlučim za taj profesionalni put, imaću ozbiljnu prijavu sa planom i programom o Tužilaštvu, ali i o pravosuđu. Izložiću plan i program izlaska iz situacije u kojoj se trenutno nalazimo, jer bez tih pozicija Crna Gora ne može dalje”, navela je Pavličić za Standard.

Naglasila je da će ozbiljno razmotriti mogućnost kandidature, ako se stvore uslovi za to.

“Nemam dilemu da, na osnovu svog prethodnog rada, profesionalizma i dokazane stručnosti, mogu ispuniti očekivanja koja se traže za navedenu poziciju. Konačno, i u mom međunarodno- pravnom-diplomatskom angažmanu, dokazala sam da CG ima kadrove koje uvažava međunarodna zajednica. E sad, hoće li sjutra, ako se opredijelim za taj profesionalni put, profil moje profesionalne ličnosti odgovarati onima koji treba da dignu ruke za to ili predlože, to je stvar onih koji biraju”, saopštila je Pavličić za Standard.

Inače, ona je bila dugogodišnji sudija krivičar u crnogorskom pravosuđu, u kome je postupala kao sudija u najsloženijim predmetima iz oblasti organizovanog kriminala i visoke korupcije, a koji su do pravosnažnosti dovedeni. Od 2015. godine je nastavila diplomatsko – pravnu karijeru kao zastupnik Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Tagovi

VDT