Društvo

JEDRILICA "DREAMER" USPJEŠNO DOTEGLJENA U MARINU BAR!

Autor Anđela Pešić

Nakon dva dana jedrilica ''DREAMER'' koja je registrovana pod crnogorskom zastavom, uspješno je dotegljena u Marinu Bar i privezana na siguran vez.

Izvor: MONDO

Juče u toku dana Pomorsko operativni centar jer primio poziv da se kod Kraljeve plaže nalazi jedrilica na koju je izbio požar u mašinskom prostoru. U tom trenutku hitno je isplovio spasilački čamac SAR-1 koji je stigao odmah na poziciji i u razgovoru sa skiperom nije bilo riječi o požaru već pregrejavanju motora, te vlasnik čamca je angažovao servis sa kopna, te nije bila potrebna asistencija spailačkih jednica UPSUL.

Izvor: MONDO

 Međutim, danas u 1415 časova Pomorsko operativni centar je primio inforamciju da se jedrilica ''DREAMER'' nasukala kod Kraljevske plaže i ukoliko se ne reaguje na vrijeme može doći do oštećenje i potencijalnog zagađenja mora iz tankova za gorivo. Na scenu je opet angažovan spasilački tim UPSUL, koji je uz koordinaciju POC, pokušavao da odsuče jedilicu, koja se nasukala unutar ograđenog dijela kupališta i zbog niske vode (oseke), nije bilo u tom trenutku moguće jedilicu bezbjedno odskukati.

Nakon, par sati, kada je u 1900 časova najveći nivo morske vode (plima), čamac SAR-3 je uspješno odsukao jedilicu ''DREAMER'' koja je dotegljena na gat u Marini Bar i predata vlasniku.

Izvor: MONDO

Tokom vikenda spasilački tim UPSUL i operateri na Pomorskom operativnom centru su imali pune ruke posla i treba im odati zahvalnost na budnosti i efikasnosti u svim situacijama, u sastavu: Kasalica, Đurović, Perunović, Marastanović, Čejović N.,Bezoki,, Koković, Asović, Čejović M., Bošković, Zaganjor i Pačak.

Ovom prilikom želimo da istaknemo, da se evidentno u zadnjih dva dana na kompletnom crnogorskom obalnom djelu pojačao pomorski saobraćaj, i da se svakodnevno a posebno za vikend desilo par incidenata koji ukazuju da se učesnici u pomorskom saobraćaju ne ponašaju u skladu sa pravilima.

Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama je sve situacije na moru u prošlom vikendu uspješno koordinirala sa Lukčkom kapetanijom Bar i Kotor, Inspekcijom sigurnosti pomorske plovidbe Bar i Kotor, Sektorom granične policije, Mornaricom Crne Gore i direktoratom za zaštitu i spašavanje 112 OKC, čime se sistem traganja i spašavanja na moru u bilo kojim situacijama čini kompaktan i efikasan.

  Još jednom napominjemo da broj za svaku nepravilnost, inforamciju ili pomoć namoru jeste 129 koji je besplatan i u funkciji 24/7.

Tagovi