Društvo

KIROPRAKTIČAR ZA MONDO: NE SMIJE NI DA BOLI! Čovjeku slomljen vrat na beogradskoj klinici - Gura se pištolj na pršljen

Autor Kristina Mitrović Izvor mondo.rs

Tragedija koja se dogodila u Beogradu 9. jula, kada je preminuo čovjek prilikom namještanja atlasa, potresla je sve, a kiropraktičar i fiziotreapeut su za MONDO objasnili kako je moglo da dođe do ovoga.

Izvor: Shutterstock/RTS/screenshot

Jeziva tragedija koja se dogodila prethodne nedelje u Beogradu u kojoj je nesrećni čovjek izgubio život prilikom namještanja atlasa, potresla je sve. M. Đ. (58) preminuo je na Institutu za ortopediju na Banjici, gdje je prevezen posle tretmana namještanja prvog kičmenog pršljena u privatnoj klinici u Beogradu. Čovjek je na Institutu preminuo 9. jula, a tužilaštvo je u ponedeljak obaviješteno o cijelom događaju, nakon čega je dalo nalog da se obavi obdukcija.

O tome koliko je zapravo opasan ovaj zahvat objasnio je za MONDO kiropraktičar iz Beograda, koji je želio da ostane anoniman, kao i to šta je neophodno uraditi prije samog tretmana namještanja atlasa i kiropraktike.

"Prvo mora da se ispita istorija bolesti pacijenta koji dolazi na tretman. Dakle neophodno je znati da li je neko imao povrede, traumu ili da li ima neku bolest koja može da utiče na oslabljenje kosti. Potrebno je pripremiti osobu za tretman masažom i opuštanjem mišića. Mi kiropraktičari nemamo direktan kontakt sa ovim pršljenovima kada radimo. Naš tretman se zasniva na tome da samo istežemo prvi pršljen i tu ne može doći do povrede. Nameštanje atlasa je nešto drugo. Tretman se, koliko ja znam, radi 'pištoljem' gdje se pršljen direktno gura, i samim tim može doći do povrede ako nešto pođe po zlu. Takođe, sam tretman ne bi trebalo da bude agresivan niti bi smio da boli i ne rade ga kiropraktičari", rekao je on za naš portal, dok se na sajtu klinike gdje je došlo do povrede navodi da ovaj tretman obavlja ljekar fizijatar.

Takođe, kiropraktičar je objasnio da ovaj tretman mora da radi stručno lice kao i da bez rendgena i odgovarajućih pregleda, ne bi trebalo pristajati da se ovaj tretman uradi.

"Prvo mora da se odradi snimak na RTG bolesnog dijela, posle toga se kreće sa laganim masažama i provjeri se da li postoji neko priklještenje da se prvo to reguliše, a onda se u zavisnosti od toga dalje gleda šta i kako treba da se uradi što se tiče namještanja. U principu u 70% slučajeva su to priklještenja koja redovnim masažama mogu da se izvuku i srede, a u većini slučajeva postoje kiropraktičari koji su završili uglavnom običan kurs ili se školovali preko interneta".

Fizioterapeut je takođe rekao da svaki problem može da se riješi masažom i vježbama, kao i da ljudi koji ne moraju ne bi trebalo da se podvrgnu ovakvim vidovima terapije.

"Ja uglavnom preporučujem lično masaže i vježbe jer u većini slučajeva mogu da srede problem, kiropraktiku i namještanje atlasa baš i ne, iskreno. Ko može da izbjegne naravno bilo bi dobro."

Na sajtu klinike, za koju mediji navode da se tu dogodila tragedija, takođe je objašnjeno kako se radi tretman namještanja atlasa. 

"Sam tretman je bezopasan, traje desetak minuta, bez naglih hiropraktičarskih pokreta i trzaja, a izvodi se specijalnim aparatom. Bol je individualna stvar, nekog boli manje, nekog više, a nekog ni malo. Jačina bola zavisi od iščašenosti Atlasa, od bolnosti mišića na kojima se radi i praga izdrživljosti bola pojedinaca."

Na klinici u kojoj je bio M. Đ. radi ljekar koji je u javnosti predstavljan kao jedan od svjetski priznatih stručnjaka za namještanje prvog vratnog pršljena atlasa. Doktor vrlo često gostuje na domaćim televizijama gdje detaljno govori o tretmanu i benefitima atlasne terapije. Kako je istakao u jednoj emisiji, radi se o "naučno utemeljenoj, klinički dokazanoj, bezbjednoj, kratkorajnoj i vrlo efikasnoj metodi vraćanja atlasa u vertikalnu osovinu".

"Radi se o jednoj tehnici koju bi morao da izvodi ljekar posebno edukovan za ovu vrstu terapijskog tretmana koji inače nije dugotrajan i rješava mnoge druge probleme koji nastaju kao posledica", rekao je doktor u jednom intervjuu.

Tagovi