Društvo

DVIJE VJERSKE PRIVATNE GIMNAZIJE DOBILE DOZVOLU ZA RAD

Autor Kristina Radović

Podgorička privatna gimnazija "Sveti Sava" i nikšićka "Mitropolit hadži Sava Kosanović" dobile su dozvolu za rad, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta. Te vjerske škole će, dodaje se, realizovati javno važeći program opšte gimnazije.

Izvor: MONDO

Iz Ministarstva su saopštili da su dozvolu podgoričkoj gimnaziji potpisali 18, a nikšićkoj 14. aprila ove godine.

"Prema Zakonu o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, član 54, „vjerska zajednica može da osniva vjerske škole svih nivoa obrazovanja, osim osnovne škole“, koja je po zakonu obavezna. Prema ranijim najavama, školska godina je i u te dvije ustanove trebala početi u septembru, međutim, Ministarstvo prosvjete nema ingerencije nad upisom u privatne školske ustanove", dodaje se.

Navode i da srednje vjerske škole koje izvode javno važeće obrazovne programe, u ovom slučaju gimnazijski, mogu se finansirati iz budžeta Crne Gore.

"Vjerska škola koja je licencirana, odnosno akreditovana kao obrazovna ustanova, ima pravo na finansiranje iz državnog budžeta, srazmjerno broju učenika, u skladu sa Zakonom", zaključuju iz Ministarstva.

Tagovi