Društvo

ULCINJ U TEŠKOJ FINANSIJSKOJ SITUACIJI, IZBJEGLI BLOKADU UPLATOM 20.000 HILJADA EURA

Autor Kristina Radović Izvor Vijesti

Predsjednik Opštine Omer Bajraktari kaže da će ostatak duga Regionalnom vodovodu platiti u ratama.

Izvor: MONDO

Opština Ulcinj uplatila je prošle sedmice 20 hiljada eura Regionalnom vodovodu i tako izbjegla blokadu računa zbog duga od više od 90 hiljada eura.

To je potvrdio predsjednik Opštine Omer Bajraktari, koji je na funkciju stupio prije 20 dana, prenose Vijesti.

”Postigli smo dogovor sa čelnicima Regionalnog vodovoda tako što smo im, odmah nakon obavještenja, platili 20 hiljada eura, dok ćemo ostatak duga platiti u ratama”, kazao je Bajraktari.

Obavještenje o prinudnoj naplati duga na adresu Opštine stiglo je početkom prošle sedmice. Na taj potez, Regionalni vodovod, prema saznanjima “Vijesti”, odlučio se jer je bivša vlast navodno ignorisala pozive i apele da se dug što prije izmiri.

Nakon smjene vlasti početkom mjeseca, isplivali su podaci na osnovu kojih se može zaključiti da je Opština u izuzetno teškoj finansijskoj situaciji.

Bajraktari je objelodanio da je bivša vlast u prva tri mjeseca ove godine imala neizmirenih obaveza u iznosu od 8,56 miliona eura.

Kazao je i da je na računu zatekao 12 hiljada eura.

Izvori iz vrha nove vlasti tvrde da na naplatu tek stižu računi za radove tokom predizborne kampanje, u iznosu od pola miliona eura.

Na osnovu tri ugovora, Opština barskoj firmi “Euromix” duguje oko 600.000 eura, saznaju Vijesti.

Nijesu uspjeli da saznaju da li je plaćen dio tog duga.

Ovo nije prvi put da Ulcinju prijeti blokada računa, ili da je u blokadi - za nešto više od prve tri godine mandata bivše vlasti, od 2018. do 2021. godine, Opština je na blokade i plaćanje računa i faktura za ranije realizovane investicije izdvojila oko 12 miliona eura, koliko iznose dva godišnja realizovana budžeta najsiromašnijeg primorskog grada, u kojem su prosječne zarade među najnižim u državi.

Račun Opštine Ulcinj početkom marta prošle godine bio je blokiran zbog duga od 80 hiljada eura. Blokada je stigla od starog povjerioca - Poreske uprave, koja je račun, zbog duga od 300.000, blokirala i početkom decembra 2020.

Ulcinj je kratko bio blokiran i u aprilu 2020. zbog duga od 120.000 eura na osnovu pravosnažne sudske presude, u korist jedne ulcinjske porodice zbog neekspropisanog zemljišta iza zgrade Opštine 1982. godine, radi izgradnje puta prema bivšem hotelu “Galeb”.

Skoro cijelu drugu polovinu 2019. Ulcinj je bio u blokadi zbog duga od šest miliona eura prema budvanskoj firmi “Rekreaturs”, koja posluje u okviru “Atlas grupe” odbjeglog biznismena Duška Kneževića. Blokada je uslijedila nakon pravosnažne sudske presude za srušene objekte u naselju K1 na Velikoj plaži, prije 35 godina...

Tagovi