Društvo

DAN NAKON SVETE TROJICE JE DUHOVSKI PONEDELJAK! Evo šta nikako ne smijete da radite po kući

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Nakon Duhova ili Svete trojice, danas se obilježava Duhovski ponedeljak.

Izvor: Shutterstock, Antracit

Juče je bio jedan od najvećih praznika, Sveta trojica ili Duhovi, koji se obilježava 50. dan posle Uskrsa i 10. dan posle Spasovdana, a danas pravoslavni vjernici obilježavaju Duhovski ponedeljak.

Duhovi predstavljaju i rođendan Hrišćanske crkve, a nazivaju se još i Trojice, Trojičin dan, Silazak Svetog Duha na apostole. Po značaju to je treći praznik, posle Uskrsa i Božića, i kao oni, takođe se slave tri dana.

Praznovanje se nastavlja cijele sedmice, ne posti se i to je takozvana trapava nedelja. Tako je danas Duhovski ponedeljak, a sjutra se obilježeva Duhovski utorak.

Narodna vjerovanja na ovaj dan su različita. Vjeruje se, naime, da će one djevojke koje se umiju vodom, u kojoj je stajalo cvijeće od kojeg se pletu vjenčići, preko cijele godine imaće čisto i bijelo lice. Sa druge strane, muškarci koje djevojke budu darivale vjenčićem, prema narodnom vjerovanju godinu će završiti kao mladoženje.

Na drugi dan Duhova nipošto ništa u kući ne smije da se obavlja od težih poslova, niti sa iglom, jer se ovakvo ponašanje smatra nepoštovanjem apostola i svetaca i ne obraćanjem pažnje na njihove riječi.

Duhovski ponedeljak je prvi dan posle Duhova i u mnogim evropskim i ostalim zemljama se praznuje kao neradan dan: u Austriji, Barbadosu, Belgiji, Grčkoj, Gibraltaru, Danskoj, Islandu, Kipru, Luksemburgu, Mađarskoj, Njemačkoj, Norveškoj, Rumuniji, Francuskoj, Holandiji i Švajcarskoj.