Društvo

UKINUTA ZABRANA DRŽANJA ŽIVINE NA OTVORENOM

Autor Jovana Raičević Izvor MINA

Zabrana držanja živine na otvorenom prostoru ukinuta je zbog povoljne epidemiološke situacije, saopšteno je iz je Uprave za bezbjednost hrane. Iz Uprave su podsjetili da je posljednji slučaj avijarne influence-ptičjeg gripa-podtip H5N1 kod divljih ptica, potvrđen 20.04.

Izvor: Mondo/ Gorica Sivački

“S obzirom na povoljniju epidemiološku situaciju u odnosu na pojavu i širenje visoko patogene influence ptica u zemljama Evrope, a naročito u zemljama u okruženju, ukida se Naredba o zabrani držanja živine na otvorenom prostoru i sprovođenju mjera za sprečavanje pojave i širenja visoko patogene avijarne influence”, kaže se u saopštenju.

Zbog toga što virus avijarne influence ptica i dalje cirkuliše unutar populacije divljih ptica i povremeno dovodi do izbijanja bolesti u državama u okruženju, iz Uprave podsjećaju da je u cilju ranog otkrivanja avijarne influence, obavezna prijava svakog slučaja uginuća divljih ptica na prirodnim staništima i vodenim površinama.

Dodaje se da je obavezna i prijava povećanog uginuća ili znakova bolesti kod živine i ptica na gazdinstvu, najbližoj veterinarskoj ambulanti ili veterinarskom inspektoru.

Tagovi