BUDVA

OVO SIGURNO NISTE ZNALI O NAJPOSJEĆENIJEM PRIMORSKOM GRADU CRNE GORE

Autor Kristina Radović

Maleni grad na primorju, smješten u srcu Jadrana nosi sa sobom brojne vjekovima čuvane tajne.

Izvor: MONDO

U ljetnjem period u uskim ulicama starog grada skoro da ne možemo čuti maternji jezik. Rusi, Poljaci, Kazagstanci kao i drugi turisti ispunjavaju ulice oduševljenim pogledima i osmjesima. Najpopularnija destinacija stranih, a i domaćih turista je stari grad koji datira još od petog vijeka prije nove ere, zatim plaža Mogren kao i Ričardova glava. U starom gradu, dominira arhitektura venecijanskog porijekla, kao i oko njega, nalaze se neki od najvažnjih kulturno istorijskih objekata i lokaliteta. Rimska nekropola na ulazu u stari grad, antički piloni, ranohrišćanska bazilika, rimski žrtvenik, crkve Sv. Ivana Krstitelja, Sv. Trojice, Santa Maria in Punta, Sv. Save Osvećenog, Citadela i Budvanski muzej, samo su neka od svjedočanstva bogate i kompleksne istorije ovog grada.

Izvor: MONDO

Gradovi u Crnoj Gori nose posebne istorijske tragove, svaki grad ima svoju priču kao i legende koje se vezuju za njega. Naša istorija je bogata legendama i mitovima koje stariji ljudi rado pričaju mlađoj populaciji.

Možda ce vas zanimati

Nepoznat je podatak koliko je puta Budva bila rušena i ponovo građena. Datira još od metalnog i gvozdenog doba pa preko doba Rimskog carstva do Nemanjića. Kroz ovaj prostor su prošli razni narodi kao što su: Iliri, Feničani, Grci, Rimljani i drugi koji su ostavili svoje tragove.

Legenda o nastanku grada

Najpoznatija legenda o nastanku Budve se vezuje za mitsku ličnost Kadma, herosa iz Beotije i osnivača grada Tebe sina feničanskog kralja Agenora i kraljice Telefase.

Kadmo je napustio zavičaj tražeći svoju sestru Europu koju je oteo Zevs. U toj potrazi boravio je u mnogim grčkim gradovima, da bi se po naredbi Delfijskog proročišta skrasio u Beoti i tu osnovao čuvenu Tebu kojom je dugo vladao. Bogovi su mu ovdje za ženu dali Harmoniju, ćerku boga Aresa i Afrodite.

U dubokoj starosti supružnici su prognani iz Tebe i na volovskoj zaprezi se uputili u zemlju Enhelejaca, gdje su osnovali novi grad – Budvu (Bouthoe).

Po predanju, Budva je i dobila ime po volovima koji su doveli Kadma i Harmoniju u ove krajeve (grčki: bous – vo).

Enhelejcima je prorečeno da će pobijediti svoje susjede Ilire ako za vođu izaberu Kadma. Pošto su tako i učinili, predvođeni Kadmom pobijedili su Ilire i zagospodarili njihovom zemljom.

Harmonija je ovdje Kadmu rodila sina Ilirija, a pred smrt su zbog ubistva zmaja - Aresovog sina, po kazni bogova, pretvoreni u zmije sa karakterističnim plavim pjegama. Njihov grob se, po predanju, nalazi negdje na prostoru Boke Kotorske ili Drača.

Izvor: MONDO

Mit o balerini

Ko je jednom prošetao ulicama ovog grada nije mogao zaobići najpoznatiju statuu. Balerina godinama očarava turiste koji pokušavaju da kopiraju njen položaj. Budva je smjestila u jednu tragičnu ljubavnu priču o balerini i moreplovcu iz ovog grada. Svakog dana ona bi dolazila do obale, čekajući njegov povratak i posmatrajući talase u nadi da će joj oni donijeti njenog voljenog. Ali, da li zbog sudbine ili loših vremena, ili zato što to tako uvijek biva u pričama koje kasnije inspirišu mnoge – mladoženja se nije vratio sa svog putovanja, i njegova nesuđena mlada umrla je od tuge, noseći sa sobom svu nadu i vjeru u njegov povratak. Budvanska balerina smatra se glavnim simbolom grada, što uopšte nije bilo lako postići s obzirom na konkurenciju koju čine ostali važni istorijski spomenici.

Legenda o ribi

Legenda o ribi koji ispunjava želje mami turiste širom svijeta da ispitaju istinitost te tvrdnje. U starom gradu, na Citadeli, sa koje se pogled pruža duž Jadranskog mora, nalazi se vjekovima uklesana riba na zidu, koja ispunjava želje samo ako je protrljate i zatvorite oči dok vam je želja u mislima. Godinama turisti pokušavaju da utvrde istinitost ovog mita. Da li ste vi pokušali da saznate istinu? 

Tagovi