Društvo

BEZ DOGOVORA OKO UKIDANJA NERADNE NEDJELJE: RADNIKU DUPLA DNEVNICA I SLOBODAN NAREDNI VIKEND?

Autor Gordana Bojanić Izvor CdM Izvor RTCG

U Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma danas je održan sastanak socijalnih partnera o eventualnom ukidanju neradne nedjelje. Konačna odluka nije donijeta, prenosi CdM.

Izvor: shutterstock/sorbis

“Ideja je da se potpiše opšti kolektivni ugovor, da radnik koji radi nedelju ima duplu dnevnicu i sledeću subotu i nedelju slobodnu i da se radi jedna smjena”, kazao je izvor CdM-a sa sastanka.

Da nema konsenzusa potvrdio je i Srđa Keković iz Unije slobodnih sindikata.

“Danas nijesmo postigli konsenzus po pitanju neradne nedjelje, ali čini se sa idemo u tom pravcu. Više detalja ćemo imati početkom naredne nedjelje”, kazao je Keković.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović kazao je za RTCG da je jedna od ideja da radna nedjelja bude sezonskog karakteta, samo tokom ljeta i zime, kako bi se odgovorilo zahtjevima turizma.

“Predlog je i da radnici koji budu radili taj dan imaju duplu dnevnicu na osnovicu od 450 eura, što znači da će moći da ostvare dodatan prihod i predlog koji je došao od sindikata jeste da radnici koji budu radili nedjelju dobiju sljedeću subotu slobodno, što znači da bi imali vikend slobodno za sebe i porodicu, što je mjera kompromisa”, naveo je Đurović.

Podsjetimo, premijer Dritan Abazović je juče kazao da je na Vladi pokrenuto pitanje neradne nedjelje, ali da ona neće biti ukinuta osim ako to ne bude dogovor sa svim sindikatima, poslodavcima i drugim strukovnim udruženjima.