Društvo

MIODRAG PEŠIĆ IZABRAN ZA PREDSJEDNIKA UPRAVNOG SUDA

Autor Mirela Ljumić

Jedan od najcjenjenijih crnogorskih sudija Miodrag Pešić, izabran je za predsjednika Upravnog suda Crne Gore. Kako se može čuti od ljudi iz struke, riječ je čovjeku bez mrlje u karijeri.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Nakon dužeg odlaganja i manjih opstrukcija, juče je održana V sjednica Sudskog savjeta na kojoj je dosadašnji sudija Višeg suda u Podgorici, Miodrag Pešić izabran za prvog čovjeka Upravnog suda, kao najbolji od dva preostala kandidata.

Prema riječima sagovornika našeg portala, odluka Sudskog savjeta je na mjestu i bila je očekivana, jer se radi o profesionalcu čija je karijera zasnovana na zaslugama koje se tiču njegovih kvalifikacija, integriteta, sposobnosti i efikasnosti.

Sudija Pešić je bogatu pravničku karijeru počeo kao pripravnik u Osnovnom sudu u Bijelom Polju 2002. godine, da bi, nakon obavljenog pripravničkog staža, kao sudijski savjetnik radio u Višem sudu u Bijelom Polju, od sredine 2005. do novembra 2008. godine, kada je izabran za sudiju Osnovnog suda u Podgorici.

Za sudiju Višeg suda u Podgorici je izabran u julu 2015. godine, gdje je do izbora za predsjednika Upravnog suda, bio predsjednik Odjeljenja sudske prakse. U Osnovnom sudu u Podgorici je bio i predsjednik Građanskog odjeljenja.

U periodu od 2012. do 2014. godine bio je član Sudskog savjeta, kao najmlađi ikad izabrani član iz reda sudija.

Aktuelni je član Komisije za polaganje pravosudnog ispita i član Komisije za stručnu edukaciju notara. Objavljivao je naučne radove u zemlji i inostranstvu. Prošao je obuku za eksperta Evropske komisije za efikasnost pravosuđa za građansko pravo. Predavač je i član Programskog savjeta Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu, a u svojstvu predavača je angažovan i na Pravnom fakultetu UDG, gdje je 2021. godine vodio Pravnu kliniku iz građanskog prava. Sertifikovani je trener Savjeta Evrope za član 10 Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.