Društvo

SUDSKI SAVJET U ČETVRTAK O IZBORU PREDSJEDNIKA UPRAVNOG SUDA

Autor Gordana Bojanić

Sudski savjet Crne Gore će na narednoj sjednici, koja će se održati u četvrtak 26. maja, obaviti intervju sa kandidatima za predsjednika Upravnog suda, nakon čega će i donijeti odluku o izboru.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Kandidati za predsjednika su aktuelni vršilac dužnosti predsjednika Upravnog suda, Muzafer Hadžajlić, koji je punih 14 godina bio predsjednik Privredog suda u Bijelom Polju, kojem je ostalo još dvije godine do prestanka sudijske funkcije zbog ispunjavanja uslova za ostvarivanje prava na starosnu penziju.

Prema našim saznanjima, a imajuci u vidu ranije stavove Sudskog savjeta, da kandidat koji zbog ispunjavanja uslova za ostvarivanje prava na starosnu penziju ne može da sprovede petogodišnji program rada, koji je uslov za podnošenje kandidature, nije realno očekivati da će Sudski savjet postupiti suprotno svom stavu i podleći eventualno političkom pritisku, s obzirom na ranija reagovanja pojedinih političkih partija koje se tiču izbora nosilaca sudijskih funkcija, da na tu funkciju izabere nekog zbog toga što se radi o kandidatu koji dolazi iz redova manjiskih naroda.

Osim Hadžajlića, u trci za mjesto predsjednika Upravnog suda je i Dragan Babović, sudija Osnovnog suda u Podgorici i aktuelni član Sudskog savjeta, zatim Srdan Klikovac, sudija Upravnog suda Crne Gore, Miodrag Pešić, sudija Višeg suda u Podgorici i Ivan Medojević, direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka, dok je sudija Višeg suda u Bijelom Polju, Gorica Dalović, odustala od kandidature.