Društvo

PATRIJARH PORFIRIJE PREDVODIO LITIJU U NIKŠIĆU: Ovdje imam priliku da doživim krunu duhovne radosti!

Autor Jovana Raičević Izvor Pobjeda

Nakon što se ispred Hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću okupio veliki broj ljudi, ulicama grada održana je litija u čast Svetog Vasilija Ostroškog.

Izvor: FoNet

Ovogodišnju litiju i liturgiju posvećenu zaštitniku Nikšića, služi patrijarh SPC Porfirije, zajedno sa mitropolitom crnogorsko – primorskim Joanikijem, episkopom budimljansko-nikšićkim Metodije sa više od 20 episkopa, prenosi Pobjeda.

Litiji su, između ostalih, prisustvovali lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić i predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević.

Vjernici su u Nikšić pristigli s primorja, iz Hercegovine, Srbije, iz gradova sa sjevera Crne Gore. Mnogi su danima pješačili da bi prisustvovali ovom događaju, piše Pobjeda.

Njima se obratio srpski patrijarh Porfirije koji je kazao danas služi “u svetosavskoj, svetovasilijevskoj naseobioni gradu Nikšiću”.

“Ovdje imam priliku da doživim krunu duhovne radosti. Uz mnogoštvo pravoslavnih Srba imamo priliku da vidimo i ljude koji pripadaju drugim narodima i tu se otkriva tajna vaskrsenja Svetog Vasilija Ostroškog”, naveo je Porfirije.

Jasno je, kaže on, da je svetosavski pravoslavni narod “jedanput za svagda opredijeljen za svetost kao način svog postojanja”.

“To znači da znamo red i poredak”, kazao je on.

On je pozvao na mir, naročito tamo gdje, prema njegovim riječima, ljudi stradaju od oružja.

“Da prestane upotreba oružja i da počne da govori jezik srca, ljubavi i mira”, poručio je Porfirije.

Sveti Vasilije, kome je posvećena nikšićka Saborna crkva (19. vijek), smatra se zaštitnikom i nebeskim pokroviteljem grada pod Trebjesom.

Ove godine obilježava se 350 godina od smrti Sv. Vasilija. Molitveni hod u slavu Svetog Vasilija u Nikšiću održava se 26 godinu zaredom, zaključuje Pobjeda.