Društvo

ODRŽANA INTER-RESORNA VJEŽBA U BARU I PREZENTOVAN INTERNACIONALNI PROJEKAT EFFECTOR! (VIDEO)

Autori Nikoleta Vukčević Teodora Orlandić

U Baru je uspješno održana inter-resorna vježba pod nazivom "Jadran 22", u okviru koje je prezentovan EFFECTOR projekat u kojem je učestvovala Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Vježba “Jadran 22” je nacionalnog karaktera i realizovana je u luci Bar uz učešće preko 250 predstavnika državnih institucija, preduzeća i organizacija.

POGLEDAJTE VIDEO:

JADRAN 22
Izvor: MONDO Crna Gora

Učesnicima se na početku, govoreći o samom planu vježbe, obratila Ivana Martinić, v.d. direktorice Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama.

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE:

  "Cilj ove vježbe je testiranje nacionalnih planova i i procedura, uvježbavanje ljudstva, provjera funkcionalnosti opreme i sredstava po pitanju traganja i spašavanja na moru, sigurnost i bezbjednost plovidbe, zaštite mora od zagađenja sa plovnih objekata, kao i provjera kapaciteta reagovanja u lukama i marinama.

Crna Gora raspolaže obučenim kadrom i na raspolaganju ima zavidnu opremu i sredstva, a kroz međuresornu saradnju radi na kreiranju kvalitetnog nacionalnog sistema za hitno reagovanje.

Vježba u organizaciji UPSUL, Mornarice i Pogranične policije bila je centralni događaj ‘Jadrana 22’, čija je realizacija trajala od 9. do 12. maja, i predstavlja redovnu interresornu nacionalnu obuku i uvježbavanje ljudstva i testiranja postojećih procedura i planova reagovanja traganja i spasavanja na moru i zagađenja mora sa plovnih objekata. Krajnji cilj vježbe je unaprjeđenje i poboljšanje postojećih kapaciteta kroz interresornu saradnju i dostizanje neophodnog nivoa kvaliteta zajedničkog djelovanja u različitim kriznim situacijama, kao i odgovor države u saniranju posljedica takvih situacija ili ekoloških katastrofa.", kazala je Martinić.