Društvo

FRIDOM HAUS: CRNA GORA NAPREDOVALA U DEMOKRATSKOJ VLADAVINI, NAZADOVALA U NEZAVISNOSTI PRAVOSUĐA I DALJE HIBRIDNI REŽIM

Autor Alen Kasmić Izvor Glas Amerike

Novi izvještaj Fridom hausa

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Crna Gora ostvarila je napredak u oblasti demokratske vladavine na nacionalnu nivou, ali je nazadovala kada je riječ o nezavisnosti pravosuđa i pravosudnom okviru, stoji u najnovijem izvještaju nevladine organizacije Fridom haus pod nazivom "Zemlje u tranziciji - Od slabljenja demokratije do autoritarne agresije", prenosi Glas Amerike.

Prema istraživanju Fridom hausa - većina od sedam zapadnobalkanskih zemalja (Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija) i dalje se nalaze u kategoriji hibridnih režima ili vlada u tranziciji, osim Hrvatske, koja je označena kao polukonsolidovana demokratija.

U dijelu izvještaja u kom se pominje Zapadni Balkan vidi se da su četiri zemlje, Albanija, Hrvatska, Crna Gora i Sjeverna Makedonija, u ukupnom skoru stagnirale - uprkos tome što su Hrvatska i Crna Gora u pojedinim oblastima istraživanja napredovale ili nazadovale.

Kada je riječ o Albaniji i Sjevernoj Makedoniji – u njihovom učinku nije bilo nikakvih promjena.

Ukupni poredak zapadnobalkanskih država je sljedeći: Hrvatska, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo.

U odnosu na prošlogodišnji izvještaj Fridom hausa Srbiju su, prema kriterijumima Fridom hausa, po učinku pretekle Crna Gora i Sjeverna Makedonija.

Srbija je po ovom izvještaju balkanska država koja je u najvećoj mjeri nazadovala u oblasti sprovođenja demokratskih reformi.

Na osnovu navoda iz izvještaja, treću godinu zaredom Srbija ne spada u kategoriju demokratskih država - već među hibridne režime u kojima je, kako navodi Fridom haus, vlast zasnovana na autoritarizmu kao posljedici nepotpune demokratske promjene.

Takva vlast, kako je ranije definisala vašingtonska nevladina organizacija, istovremeno može da sprovodi političku represiju i raspisuje izbore.

Izvještaj "Zemlje u tranziciji" Fridom hausa je godišnji pregled o demokratskim reformama koje je sprovelo 29, nekada komunističkih država Centralne i Istočne Evrope.

Ta nevladina organizacija sastavlja ga i objavljuje od 1995.

Tagovi