Društvo

NAJAVLJENO JAKO NEVRIJEME: OBILNE KIŠE, NA JUGU OLUJNI UDARI, MUP IZDAO UPOZORENJE

Autor Alen Kasmić

Loše vremenske prilike se očekuju u našoj zemlji narednih dana

Izvor: MONDO/Mladen Stojović

Zbog toga MUP je izdao upozorenje.

"Kako je najavljeno, tokom noći u srijedu na četvrtak (30. na 31. mart) zatim u periodu četvrtak-subota očekuju se nestabilne vremenske prilike, sa jakom kišom, obilnom količinom padavina sa jakim južnim vjetrom posebno na sjeveru i duž obale gdje će povremeno kratkotrajni udari imati i olujni karakter. Takodje očekuje se i topljenje snijega u planinskim predjelima naročito u nižim predjelima koji su trenutno pod sniježnim pokrivačem", stoji u upozorenju.

"Za vikend i u ponedjeljak očekuje se pad temperature pa će kiša preći u snijeg u sjevernim i centralnim planinskim predjelima.

Očekuje se kratkotrajno obilna količina kiše (naročito u četvrtak) pa se zbog toga potencijalno mogući problemi sa obilnom količinom vode u urbanim sredinama, na bujičnim tokovima i na mjestima gdje su vršeni ozbiljni gradjevinski zahvati gdje je narušena prirodna povezanost tla. Posebno obilna kiša, prema prognozi, očekuje se u širem regionu Orjena i Boke, planinsko zaledje Jadrana prema Lovćenu-Cetinje, prema Nikšiću i Šavniku, zatim u širem regionu Podgorice u pravcu regiona Kolašina-Danilovgrada - Nikšića.

Ova meteorološka situacija (obilna kiša i jak južni vjetar) potencijalno može usloviti smetnje, u svakodnevnim redovnim aktivnostima prvenstveno u oblasti saobraćaja kako drumskog tako i vazduhoplovnog i pomorskog, u odredjenim aktivnostima na moru uz obalu, smetnje kod energetskog sistema za prenos i distribuciju el.energije koji će biti izloženi kombinovanom uticaju".

Najavljena meteorološka situacija može ozbiljno da ometa svakodnevne redovne rutinske aktivnosti.

Tagovi