Društvo

OBILNE PADAVINE NAREDNIH DANA, NA PRIMORJU JAK VJETAR

Autor Gordana Bojanić Izvor RTCG

Promjena vremenskih prilika i jaka obilna kiša u Crnoj Gori očekuje se od sjutra poslijepodne. Meteorolog Branko Micev saopštio je za Portal RTCG da će naše područje narednih dana biti pod uticajem snažne ciklonske aktivnosti.

Izvor: Mondo/Goran Sivački

Upozorava da se, usljed padavina i južnog vjetra, očekuje intenzivno topljenje snijega i mogući problemi sa obilnim količinama vode.

“Ciklonska aktivnost u periodu četvrtak, petak i subota kod nas će usloviti nestabilne vremenske prilike. U centralnim i južnim oblastima očekuje se jača kiša u obilnim količinama, naročito u četvrtak, a padavine će se nastaviti u petak i subotu sa smanjenjem intenziteta”, kazao je Micev.

U subotu, naročito u nedjelju, očekuje se i dalje oblačno vrijeme, s tim što će za dane vikenda, kako kaže meteorolog, temperatura vazduha imati tendenciju pada.

“Na sjeveru, u planinskim oblastima od 1.000 metara nadmorske visine i više, kiša će preći u susnježicu i snijeg. Oblačno vrijeme sa kišom će u ponedjeljak u centralnim i sjevernim predjelima preći u snijeg”, kazao jei Micev za Portal RTCG.

Ističe da se od 5. aprila očekuje prestanak padavina, razvedravanje i porast temperature.

Micev dodaje da je vrlo značajno da se očekuju vrlo obilna kiša i jaki udari južnog vjetra naročito u četvrtak, duž obale, ali i u planinskim oblastima Crne Gore.

“Usljed obilne količine kiše i toplog južnog vjetra očekuje se intenzivno topljenje sniježnog pokrivača u planinskim oblastima, tako da se očekuje nagli porast vode, pa su mogući određeni problemi lokalno,u urbanim sredinama, na bujičnim tokovima, duž putnih pravaca koji presjecaju planinske kosine, ali i u centralnim i južnim oblastima”, kaže on.

Micev kaže i da će, usljed jakog vjetra duž obale, naročito u četvrtak i petak, biti moguće određene posljedice na infrastrukturi, kao i jaki talasi u obalnom diijelu.