Društvo

MILJANIĆ: U CRNOJ GORI TRENUTNO 5.666 DRŽAVLJANA UKRAJINE

Autor Jovana Raičević Izvor RTCG

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Zoran Miljanić kazao je da je od početka rata u Ukrajini, 24. februara, do 25. marta u Crnu Goru ušlo 8.333 državljana te države, a iz zemlje je izašlo 2.667, prenosi RTCG.

Izvor: Vlada Crne Gore

Trenutno se u Crnoj Gori nalazi 5.666 državljana Ukrajine.

“Najveći broj državljana Ukrajine je našao smještaj kod prijatelja, rođaka, ima ih puno koji imaju svoje nekretnine. Prije izbijanja krize na privremenom/stalnom boravku u Crnoj Gori bilo je nešto više od 2.000 državljana Ukrajine u Crnoj Gori, tako da su neki smješteni kod njih”, kazao je Miljanić gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

On je naveo da, nakon što je u Bijelo Polje u jednom danu stiglo 36 državljana Ukrajine, nije zabilježen veći priliv izbjeglica iz te zemlje. Pohvalio je vlasnika hotela “Bijela rada” koji im je pružio utočište.

“Bilo je i do 300 ukrajinskih državljana koji bi dnevno ušli u Crnu Goru, ali sad imamo veći broj izlazaka nego ulazaka u zemlju. Menadžiramo uspješno ovu krizu, tako da će svaki Ukrajinac biti smješten u skladu sa međunarodnim propisima. Vodićemo računa o svima koji su u Crnoj Gori, a i svima koji u budućem periodu budu stigli u našu državu”, istakao je Miljanić za RTCG.

On je dodao da ima 164 smještajnih kapaciteta u prihvatnim centrima u Božaju i Spužu, te da je MUP obezbijedio još 500 alternativnih.

“Spremni smo na sve, imamo prostora u slučaju da zatreba. U dogovoru smo i u stalnom konktaktu sa lokalnim samoupravama, tako da smo obezbijedili privremeni smještaj za oko 500 ukrjinska državljanina”, poručio je Miljanić.