Društvo

DANAS SU MLADENCI, ŽENE MORAJU DA URADE JEDNU STVAR ZA SREĆAN BRAK: Ove poslove nikako ne započinjite

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Pravoslavni vjernici danas slave veliki praznik Svetih 40 mučenika Sevastijskih koji je u narodu poznatiji kao Mladenci.

Mladenci
Izvor: printskrin/RTS

Pravoslavna crkva slavi praznik Svetih četrdeset mučenika. Ovaj praznik u narodu je poznat kao Mladenci. Zato je ovaj dan uzet kao praznik na koji mladi supružnici u svome domu primaju goste. Prema narodnim običajima, žene ustaju rano i mijese 40 kolačića, mladenčića, koji se premazuju medom. 

Mladenčići mogu biti kružnog oblika, ali i u obliku noža, makaza, sablje, ovce, pileta. Simbolizuju srećan, dug i sladak život, a daju se djeci i gostima koji dođu u kuću prije podne.

Stariji vjernici tvrde da prije Mladenaca nije dobro jesti ništa što je izniklo posle nove godine, a dobro je jesti med, kuvanu koprivu i zelje da bi se očistila krv. Stariji kažu, kakvo je vrijeme na današnji dan, tako će biti cijelog proljeća.

Mladenci uvijek padaju u vrijeme Časnog posta koji počinje obično početkom ili sredinom marta. Gozba koja se sprema mora biti posna, radi zdravlja i napretka dece i mladih supružnika.

Danas ne bi trebalo raditi u polju, ali ni kućne poslove.