Društvo

FINSKA JE PETU GODINU ZAREDOM NAJSREĆNIJA ZEMLJA NA SVIJETU! Evo na kom je mjestu CRNA GORA i zemlje iz regiona

Autor Anja Popov Izvor Kurir

Finska je, petu godinu zaredom, proglašena najsrećnijom zemljom na svijetu, objavljeno je u godišnjem indeksu izvještaja koji se izrađuje pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija.

smijeh
Izvor: Shuterstock

Prema izvještaju, Avganistan je najnesrećnija zemlja na svijetu.

Bugarska, Rumunija i Srbija bilježe najveći skok na tabeli dok se nakveći pad dogodio u Libanu, Venecueli i Avganistanu.

Kako prenosi Glas Amerike, Crna Gora se ovom prilikom našla na 75. mjestu dok je od zemalja u regionu najsrećnije Kosovo koje se nalazi na 32. mjestu, za njim Srbija na 43. mjestu.

Od zemalja bivše Jugoslavije najsrećnija je Slovenija, na 22. mjestu.

Liban, koji je pogodila ekonomska kriza, pao je na pretposljednje mjesto od 146 zemalja, dok je treći od dna tabele Zimbabve.

Izveštaj o najsrećnijim zemljama, koji se objavljuje već deset godina, zasnovan je na procjenama samih građana o tome koliko su srećni, kao i na ekonomskim i društvenim podacima. Zemlje dobijaju skor na skali od nula do 10, na osnovu prosječnih podataka iz trogodišnjeg perioda. Najnovije izdanje izveštaja je završeno prije nego što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu.

Ove godine, autori su uzeli i podatke sa društvenih medija da bi uporedili osjećanja ljudi prije i posle pandemije kovida 19. Ustanovili su "snažno povećanje anksioznosti i tuge" u 18 zemalja, ali i pad osjećanja bijesa.

Tagovi