Društvo

PTJ - naša najelitnija jedinica ide na SWAT CHALLENGE 2022! Ovako se pripremaju! (VIDEO)

Autori Teodora Orlandić Alen Kasmić

Grandiozni Dubai, predstavnici najelitnijih jedinica policije i vojske sa svih meridijana, a među njima i crnogorska Protivteroristička jedinica, najelitnija taktička jedinica Uprave policije.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

UAE SWAT Challenge 2022 na programu je od 13. do 17. marta Emiratima, a naš tim privodi kraju posljednju fazu priprema za ovo prestižno takmičenje. Mi smo posjetili jedan njihov trening gdje smo razgovarali sa v.d. pomoćnika direktora za Sektor policije posebne namjene Milošem Rakonjcem, kao i članovima tima.

POGLEDAJTE VIDEO:

PTJ SWAT Challenge
Izvor: YouTube/MONDO Crna Gora

Zbog samog značaja, kao i velikog nagradnog fonda koi je opredijelila policija Dubaija prethodnih godina je ovo takmičenje okupljalo veliki broj specijalnih jedinica. Takmičenje je osmišljeno tako da testira važne segmente obučenosti i spremnosti taktičkih timova kroz rješavanje situacionih scenarija koji su koncipirani tako da oslikavaju realnost rješavanja kriznih situacija i zadataka sa kojima se susreću specijalne jedinice.

Osim takmičarskog karaktera ovaj događaj je izuzetno bitan za PTJ kada je riječ o unapređivanju procesa obučavanja kao i daljem napredovanju pripadnika crnogorske policije. Takmičenje traje pet dana, a timovi od po pet pripadnika moraju da riješe isto toliko zadataka, u specijalno dizajniranim uslovima i striktnim pravilima. Zbog toga i najmanja greška utiče na generalni plasman ekipe.

"Da bi se postigao dobar rezultat svaki scenario se mora riješiti u veoma kratkom vremenu, sa preciznom identifikacijom i angažovanjem zadatih meta na različtitim daljinama, poštujući sva pravila takmičenja koja uključuju niz kaznenih procedura", otkrio je Rakonjac.

A, za dobar rezultat u Dubaiju, naravno osim kvalitetne pripreme potrebna je i selekcija članova tima.

"Crnogorski tim je pripreme podijelio u tri faze – selekcija, uvježbavanje i podizanje ukupne fizičke forme, pucačkih tehnika i taktičkih postupaka, a finalna faza je objedinila sve elemente koji su se uvježbavali. A, kako bi se na najbolji mogući način pripremili za put u Dubai PTJ je odradila zajedničku obuku sa specijalnom vojnom jedinicom SAD", dodao je Rakonjac.

PTJ broji sitno do odlaska u Dubai na prestižni SWAT Challenge, a kada su pitanju očekivanja, prilično su jasni – da učinimo Crnu Goru ponosnom!