Društvo

MANS TRAŽI DA VLADA OBJAVI SPISAK OSOBA I KOMPANIJA KOJE SU POD SANKCIJAMA EU

Autor Gordana Bojanić Izvor MINA

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) pozvala je Vladu da u najskorijem roku donese formalnu odluku o uvođenju međunarodnih restriktivnih mjera kako bi se nadležnim institucijama stvarno omogućilo da sprovode sankcije koje je Evropska unija (EU) uvela Rusiji.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

Iz te nevladine organizacije (NVO) pozvali su i Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) da bez odlaganja objavi spisak osoba i kompanija nad kojima će se u Crnoj Gori sprovoditi sankcije zbog ruske agresije na Ukrajinu.

Kako su naveli iz MANS-a, prema Zakonu o međunarodnim restriktivnim mjerama, vlada odluku o uvođenju međunarodnih restriktivnih mjera
donosi na predlog MVP-a.

Iz MANS-a su pojasnili da se njom utvrđuje osnov za uvođenje i vrsta konkretnih sankcija, način primjene, kao i način postupanja državnih organa i drugih subjekata nadležnih za sprovođenje sankcija.

Taj zakon, kako su kazali, propisuje da su sankcije dužni da sprovode državni i organi lokalne samouprave, banke i druge finansijske institucije, ali i sva druga prava i fizička lica.

Iz MANS-a su naveli da se Crna Gora, pridruživanjem ekonomskim i individualnim sankcijama EU protiv Rusije, obavezala da će sprovoditi i mjere koje se odnose i na zamrzavanje sredstava i ekonomskih resursa fizičkih i pravnih lica koja su na listi EU sankcija.

“To pretpostavlja ograničenje raspolaganja i sticanja druge imovine, zabranu konverzije, transfera ili prometa svim sredstvima ili drugom
imovinom, koja se nalazi u direktnoj ili indirektnoj svojini ili kontroli lica koje su na listi sankcija”, kaže se u saopštenju.

Iz MANS-a su rekli da, pored toga, Zakon o međunarodno restriktivnim mjerama obavezuje sva fizička i pravna lica koja „dođu do saznanja o sredstvima i/ili drugoj imovini koja su povezana sa označenim licima“ koja su predmet sankcija, da o tome bez odlaganja obavijeste Upravu policije.

“Zbog toga je veoma važno da MVP na svojoj internet prezentaciji odmah objavi spisak fizičkih i pravnih lica nad kojima će se na teritoriji Crne Gore sprovoditi sankcije zbog ruske agresije na Ukrajinu”, navodi se u saopštenju.

Iz MANS-a su ocijenili da zamrzavanje te imovine i identifikacija kompanija povezanih sa pojedincima sa liste EU sankcija može predstavljati poseban problem, imajući u vidu da Crna Gora još nema u potpunosti funkcionalan registar stvarnih vlasnika kompanija.

“Ovo tim prije jer su u prethodne tri decenije mnogi visoki državni i politički funkcioneri Rusije kupovali vrijedne nekretnine na crnogorskoj obali, i da nijesu bili rijetki slučajevi da je stvarno vlasništvo bilo sakrivano iza kompanija sa off-shore destinacija”, kaže se u saopštenju.

Iz MANS-a su rekli da međunarodna zajednica posljednjih dana steže obruč sankcija, koje posebno targetiraju ruske oligarhe i njihovu imovinu.

“I već zabrinjava pasivnost Vlade Crne Gore kada su u pitanju konkretne akcije na sprovođenju sankcija”, naveli su iz te NVO.


Iz MANS-a su još jednom pozvali Vladu da bez odlaganja donese odluku kojom će se operacionalizovati EU sankcije u Crnoj Gori, čime
bi se poslala nedvosmislena poruka da Crna Gora više ne može biti sigurna adresa za skrivanje imovine.