Društvo

UCG UPUTIO PODRŠKU AKADEMSKE ZAJEDNICE GRAĐANIMA I GRAĐANKAMA UKRAJINE

Autor Jovana Raičević Izvor MINA

Rusija je vojnom akcijom protiv jedne nezavisne države prekršila osnovna ljudska prava građana Ukrajine i povrijedila temeljne principe međunarodnog prava, ocijenila je grupa od 163 profesora i profesorica, saradnika i saradnica Univerziteta Crne Gore.

Univerzitet Crne Gore
Izvor: MONDO

Oni su osudili vojnu invaziju Rusije na nezavisnu državu Ukrajinu, članicu Savjeta Evrope i OSCE.

"Stojimo čvrsto uz ukrajinske građane i građanke u njihovoj pravednoj borbi za očuvanje svoje slobode, nezavisnosti i demokratskog uređenja Ukrajine", navodi se u pismu podrške građanima i građankama Ukrajine.

U pismu akademske zajednice sa Univerziteta Crne Gore (UCG), osuđuju se pokušaju dehumanizacije ukrajinskog naroda i osporavanja njihovog identiteta i prava na suvereno i demokratsko odlučivanje o daljem razvoju zemlje.

"U ovim teškim danima, naše misli su posebno upućene studentima, studentkinjama, kolegama i koleginicama sa ukrajinskih univerziteta" , ističe se u pismu akademiske zajednice UCG-a.

Oni su podržali njihove koleginice i kolege, studentkinje i studente ruskih univerziteta, kao i građanke i građane Rusije, koji se protive ratu i agresiji na susjednu državu i ograničavanju slobode izražavanja, svjesni dugoročnih posljedica takvog čina po svakodnevni život u samoj Rusiji.

Potpisnici pisma iz crnogorske akademske zajednice pozvali su međunarodnu zajednicu da učini sve što je u njenoj moći da se zaustavi napad na Ukrajinu.

Predstavnici crnogorske akademske zajednice pozvali su Vladu Crne Gore, i sve aktere crnogorske javne i političke scene da se jasno odrede prema ovom neprihvatljivom činu kršenja međunarodnog prava i jasno stave do znanja da je agresija na jednu suverenu i nezavisnu državu nedopustiva u 21. vijeku.

"Svi mi koji možemo treba da pomognemo javnim djelovanjem, donacijama, otvaranjem granica i domova za ukrajinske izbjeglice. Izražavamo divljenje herojskom otporu naroda Ukrajine i ostajemo solidarni, privrženi slobodi, ljudskim pravima i vrijednostima civilizovanog svijeta", poručili su predstavnici crnogorske akademoske zajednice.