Društvo

DEPONIJA POTRAŽUJE VIŠE OD 5 MILIONA EURA: FIZIČKA I PRAVNA LICA DUGUJU OGROMNA SREDSTVA ZA DEPONOVANJE OTPADA

Autor Jovana Raičević Izvor Dan

Preduzeće Deponija potražuje 5.514.830 eura od pravnih i fizičkih lica za deponovanje otpada. Građani za deponovanje otpada duguju 2.664.398 eura, dok od pravnih lica gradsko preduzeće potražuje 2.850.432 eura, piše Dan.

Izvor: Deponija

"Javni izvršitelji pokrenuli su nešto više od 500 predmeta za prinudnu naplatu dugovanja za potrebe Deponije. Zadovoljni smo rezultatima naplate, posebno ako se uzme u obzir globalna kriza u svim segmentima privrede i društva u cjelini. Deponija je fizičkim i pravnim licima omogućila izmirivanje duga u ratama", saopštili su iz Deponije za Dan.

U toku je i izgradnja četvrte sanitarne kade na deponiji "Livade".

"U procesu izgradnje četvrte sanitarne kade završeni su iskopi i trenutno se odvija faza u kojoj se priprema materijal za postavljanje takozvane "prostirke", granulacije 0-4 milimetara, ispod slojeva bentonita. Nakon nanošenja ovog materijala počeće radovi na bazičnom pečaćenju i prekrivanju dna sanitarne kade koji podrazumijevaju postavljanje slojeva bentonita, HDPE folije i geotekstil", kazali su iz Deponije za Dan.

Oni navode da se uporedo od materijala iz iskopa vrši drobljenje i priprema takozvani drenažnog sloja granulacije 16-32 milimetara.

"Drenažni sloj se postavlja nakon završetka montaže svih ovih slojeva na dno četvrte sanitarne kade i predstavlja osnovu na kojoj se kasnije vrši istovar komunalnog otpada. Prema dinamičkom planu koji je dostavio izvođač radova Intermost rok je prva polovina maja 2022. godine. Prema ugovoru, vrijednost radova je 1.319.968 eura", naveli su iz Deponije za Dan.

Iz Deponije naglašavaju da proces deponovanja komunalnog otpada ne može biti ugrožen do pištanja u rad četvrte sanitarne kade.

"Trenutno je aktivna sanitarna kada tri. Deponovanje se vrši na redovan način i ima dovoljno kapaciteta da proces deponovanja komunalnog otpada ne može biti ugrožen do puštanja u rad sanitarne kade četiri ", zaključili su iz gradskog preduzeća Deponija za Dan.