TELEMEDICINA

LJEKAR IZ BERLINA UZ POMOĆ ROBOTA PREGLEDA PACIJENTE U KCCG

Autor Gordana Bojanić Izvor MINA

U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG), u slučajevima kada se liječe kompleksni COVID pacijenti, moguće je obezbijediti drugo mišljenje o nastavku terapije od ljekara bolnice Šarite iz Berlina.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

To omogućava robot koji je namijenjen telemedicini, a koji je donacija Instituta Robert Koh iz Njemačke KCCG.

"Stručnjaci iz Berlina, doktori Andreas Jansen i Martina Gasner, na licu mjesta, sa kolegama iz KCCG, preko robota su prikazali prvog pacijenta koleginici iz Njemačke", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, konsultacije sa "naše strane" vodila je Valentina Vujović Kalinić, a Gasner je objasnila na koji način robot funkcioniše.

Robot za telemedicinu se sastoji od monitora, kamere, mikrofona i zvučnika. Kamera je visokog kvaliteta da može da zumira i pokret oka.

"Pratimo parametre i na respiratoru. Pokret kamere kontroliše doktor iz Berlina i on može da pregleda kompletnog pacijenta, čak prati i njegovo disanje", kazala je Gasner.

Kako je navela, poces kontroliše i doktor u Podgorici bez čije saglasnosti ljekari iz Njemačke ne mogu da pristupe robotu.

"Suštinski, telemedicina obezbjeđuje drugo mišljenje kod kompleksnih pacijenata. U početku ćemo imati tri konsultacije nedjeljno, a ako budete željeli, obezbijedićemo i više pregleda“, kazala je ona.

Uručivanju jučerašnje donacije i prvom pregledu prisustvovala je i ministarka zdravlja, Jelena Borovinić Bojović koja je ocijenila da je KCCG na dobrom putu da postane regionalni centar za telemedicinu u regionu.

„Crna Gora je prva zemlja Zapadnog Balkana koja je sa Njemačkom dogovorila saradnju u oblasti telemedicine i Ministarstvo zdravlja je zahvalno na povjerenju uglednih njemačkih kolega, a ja sam sigurna da će crnogorski zdravstveni sistem opravdati i nadmašiti očekivanja“, kazala je ona.

Podršku u ostvarenju tog cilja, Crna Gora je dobila od zamjenika direktora Centra za međunarodnu zdravstvenu sigurnost Instituta Robert Koh, Andreasa Jansena, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Ljekari KCCG se od novembra prošle godine usavršavaju u njemačkoj bolnici Šarite.

Tagovi