Društvo

BJELOPOLJSKA BOLNICA DOBILA PCR LABORATORIJU

Autor Alen Kasmić Izvor MINA

Opšta bolnica (OB) u Bijelom Polju dobila je PCR laboratoriju, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

Ministarka Jelena Borovinić Bojović je tokom posjete bjelopoljskoj bolnici ocijenila je da je ova ustanova, pod rukovodstvom direktora Kenana Erovića, od aprila prošle godine, ostvarila "zadivljujuće rezultate".

"Danas je pušten u funkciju PCR aparat kojim ćemo dodatno rasteretiti Institut za javno zdravlje i to je samo jedan od servisa koji su u međuvremenu za ovo kratko vrijeme uspostavljeni u ovoj bolnici", kazala je Borovinić Bojović.

Ona je podsjetila na činjenicu da je u kratkom periodu bolnica renovirana i da je, kako je kazala, "od ruine dovedena do ustanove koja je za ponos".

Prema njenim riječima, Ministarstvo zdravlja dalo je saglasnost za brojne specijalizacije i supspecijalizacije, a počeo je da radi i onkološki konzilijum.

"Bolnica u Bijelom Polju je jedan od primjera koji pozitivno svjedoči o tome kako, uz dobru volju i namjeru za kratko vrijeme može mnogo toga da se učini", ocijenila je ministarka zdravlja.

Erović se zahvalio na "sluhu" nadležnog resora za potrebe pacijenata sa sjevera države.

"Tokom perioda koji je iza nas, imali smo bezrezervnu podršku Ministarstva zdravlja sa dodjelom specijalizacija, nabavkom najsavremenije opreme i u vezi sa decentralizacijom zdravstvenog sistema. Tako ćemo od ove godine imati specijaliste iz užih grana medicine koje do sada nikada nijesu postojale u Bijelom Polju", rekao je Erović.

On je podsjetio da je počeo da radi onkološki konzilijum u Bijelom Polju zahvaljujući kojem pacijenti sada ne moraju da putuju do centra u Podgorici kako bi primili redovnu terapiju.

Kapitalnim budžetom za ovu godinu, u OB Bijelo Polje biće renovirano Interno odjeljenje, prvi put poslije 50 godina, a predviđena je i nabavka magnetne rezonance.

"Savremenim projektom koji će biti realizovan ove i naredne godine, Interno odjeljenje će dobiti novi sjaj kakav zaslužuje. S druge strane, nabavka magnetne rezonance je veliki iskorak u dijagnostici", ocijenio je Erović.

On je najavio da će, zahvaljujući obezbijeđenoj donaciji, biti renovirano dječije odjeljenje u bjelopoljskoj bolnici.

Erović je istakao i da su posljednjih deset mjeseci ostvarili velike uštede.

"Dug, koji je iznosio milion EUR, sveden je na oko 250 hiljada".

Borovinić Bojović je pohvalila i odnos bolnice sa Domom zdravlja.

"Danas sam posvjedočila jako bliskom i važnom odnosu i saradnji primarne i sekundarne zdravstvene zaštite. Ljekari u Bijelom Polju su se udružili i istrajni su na zajedničnom zadatku, a to bolje sjutra za zdravlje svih građana Crne Gore", zaključila je ona.